Доступність посилання

ТОП новини

Кримська влада утискує віруючих і духовенство УПЦ КП, які мають намір звернутися за політичними притулком до інших країн


Кримська влада утискує віруючих і духовенство УПЦ КП, які мають намір звернутися за політичними притулком до інших країн

Симферополь, 20 травня 2002 - У Криму місцева влада продовжує тиснути на Кримську Єпархію УПЦ Київського Патріархату. В неділю віруючі і духовенство були змушені вийти з акцією протесту і заявити про переслідування їх за релігійними мотивами. Вони кажуть, що будуть змушені звернутися до урядів інших країн із проханням про політичний притулок.

Цілком можливо, що цей молебень під зачиненими дверима Фонду майна Автономної Республіки Крим – не останнє богослужіння для віруючих УПЦ Київського патріархату під відкритим небом. Місцева влада робить усе можливе, щоб відібрати в українських православних єдиний їхній храм у Симферополі – кафедральний собор Святих рівноапостольних князя Володимира й княгині Ольги і викинути віруючих на вулицю.

У неділю на знак протесту проти утисків місцевої влади парафіяни і духовенство Кримської Єпархії УПЦ Київського Патріархату пікетували дирекцію Фонду майна Криму і молилися за те, щоб Господь напоумив чиновників із Фонду. Єпископ Симферопольський і Кримський Климент оприлюднив своє звернення, де він заявив про переслідування в Криму за релігійними мотивами віруючих і духовенства УПЦ Київського Патріархату і заявив, що вони будуть змушені звернутися з проханням про політичний притулок за кордоном. Каже Єпископ Климент:

За словами владики Климента, на всі звернення віруючих до у Києва, до Президента України, у Кабінет міністрів, Службу Державної Безпеки, Генеральну прокуратуру, Комітет у справах релігій при уряді України вирішити це питання і передати приміщення храму церкві – їм відповідають відмовою.

Єпископ закликав створити спеціальну комісію, цитую: “за фактом геноциду над віруючими Київського Патріархату в Криму, пов`язаного з порушенням Конституційних прав громадян; розслідування злочинної діяльності керівництва Фонду майна АРК і позиції Ради у справах релігій при Раді міністрів Криму, спрямованої на розпалювання міжконфесійної й міжнаціональної ворожнечі в автономії”, кінець цитати.

Владика Климент також звернувся до посольства США, представників ОБСЄ, комісії Ради Європи з прав людини – з проханням направити своїх представників для здійснення контролю над дотриманням у Криму принципів свободи совісті. Єпископ каже, що він у відчаї і сподівається лише на міжнародну допомогу. Тим не менш, він висловив обережне сподівання на те, що нова кримська влада в особах прем’єра Сергія Куницина і спікера Бориса Дейча змінить своє ставлення до немосковських церков і конфесій.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG