Доступність посилання

ТОП новини

Індійсько-пакистанський конфлікт


Індійсько-пакистанський конфлікт

Прага, 20 травня 2002 – Серед інших актуальних тем, як, приміром, близькосхідний конфлікт, американсько-російський самміт або критика адміністрації Буша за брак реакції на перестороги ФБР про терористичні акти 11 вересня минулого року, західні оглядачі широко коментують також нову хвилю напруження між Індією і Пакистаном. Саме на цій темі ми зупинимося сьогодні дещо детальніше.

З огляду на те, що обидві ворогуючі сторони мають на озброєнні ядерну зброю і що конфлікт у зв’язку з ісламським сепаратистським рухом в індійській провінції Кашмір вже кілька разів переростав у повномасштабну війну між обома країнами, західні лідери нині не приховують свого особливого занепокоєння. Нагадаймо, збройні сутички між військами обох країн тривають протягом останніх трьох днів. Тим часом учора, тобто в неділю у Кашмірі знову відбулися сутички між індійськими підрозділами й загонами ісламських сепаратистів, що отримують підтримку з Пакистану. Унаслідок боїв цим разом загинуло 11 людей, переважно мирних жителів.

Коментуючи ситуацію в Кашмірі і на спільному кордоні між ворогуючими сторонами, газета «Нью-Йорк таймс» підкреслює, що нинішню хвилю напруження викликав терористичний акт ісламських сепаратистів, влаштований минулого вівторка у штаті Джаму і Кашмір, унаслідок якого загинули 32 жінок і дітей індійських військовослужбовців. Пакистан знову категорично відкинув індійські звинувачення у підтримці ісламських сепаратистів. Індія тим часом у неділю вислала з Делі пакистанського посла. Як вважає газета, посередньо напруження зростає і між США й Індією, яка вимагає від Вашингтона посилити тиск на Пакистан, що є союзником США в антитерористичній коаліції, із метою припинити військову підтримку ісламських сепаратистів Кашміру.

Газета «Вашінгтон пост» повідомляє тим часом про розміщення індійських резервних підрозділів уздовж кордону з Пакистаном, де вже зосереджено понад мільйон військовослужбовців, і про заяви Делі вжити всіх наявних засобів для відбиття пакистанської загрози. Якраз погрози обох сторін ужити «всіх наявних засобів», під якими оглядачі завжди розуміють ядерну зброю, викликають найбільше занепокоєння серед сусідніх країн і західних лідерів.

Цю ж тему протягом вікенду і понеділка порушила низка інших західних газет, які закликають західні уряди посилити тиск на обидві сторони, щоб змусити їх відмовитися від дальшої конфронтації і шукати мирного вирішення проблеми Кашміру.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG