Доступність посилання

ТОП новини

Верхня палата британського парламенту почала жити за новими правилами, які вимагають від усіх депутатів обов’язкової реєстрації своїх фінансових інтересів


Верхня палата британського парламенту почала жити за новими правилами, які вимагають від усіх депутатів обов’язкової реєстрації своїх фінансових інтересів

Лондон, 20 травня 2002 – Верхня палата британського парламенту – Палата Лордів - уперше почала жити за новими правилами, які вимагають від усіх депутатів обов’язкової реєстрації своїх фінансових інтересів. Це зроблено для того, аби уникнути несправедливого лобізму у парламенті.

Норма щодо декларування фінансових інтересів означає, що якщо депутат має фінансовий інтерес у якійсь компанії або галузі, він не має права виступати для лобіювання цієї компанії або галузі у парламенті, бо це б означало відстоювання власних, радше, ніж загальнонаціональних інтересів. Показово, що ці нові правила вже призвели до резиґнації з Верхньої палати вже 12 лордів. Ще 50 і досі відмовляються задекларувати свої фінансові інтереси. Тобто втрата можливості лобіювання робить для деяких депутатів безсенсовним перебування у парламенті.

Можливо, що якби така норма існувала в Україні, дуже багато депутатів теж не бачили б сенсу своєї участі у законодавчій діяльності.

Парламентські чинники заявили, що 50 лордів не подали інформації до реєстру інтересів лордів, який уперше оприлюднено на минулому тижні. Згадані 12 зрезигнували лише з нинішнього скликання парламенту, ухиляючись від декларування інтересів таким чином. Серед цієї 12 є як довічні, так і спадкові лорди.

Нині у палаті Лордів триває суперечка щодо тих півсотні, які не зрезигнували, але і не задекларували інтересів. За новим регламентом, навіть, якщо декларувати немає чого, лорд має занести до реєстру фразу: «Відповідних інтересів немає».

Новий регламент, за який лорди проголосували після затятих дебатів визначає, що за відсутності декларації позивач спершу звертається особисто до лорда, який її не надав, далі скарга йде до партійного організатора відповідної партійної фракції, потім скаргу може бути передано до підкомітету, щодо інтересів лордів, який проведе розслідування, визначить, чи звинувачення мають під собою ґрунт і подасть звіт Палаті Лордів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG