Доступність посилання

ТОП новини

На карті світу нова країна: Східний Тімор став незалежним


На карті світу нова країна: Східний Тімор став незалежним

Прага, 20 травня 2002 – Сьогодні Східний Тімор відзначає свій день народження, як окремої незалежної держави. Заснований 400 років тому, як португальська колонія, половина острова із назвою Східний Тімор від 1975 року належала Індонезії. І ось через 3 роки після полагодження формальностей з Організацією Об’єднаних Націй, Східний Тімор став 190-ою країною світу.

Сьогодні опівночі- одразу, як годинник пробив 12 годину тисячі східних тіморців зібралися в центрі столиці місті Ділі, щоб привітати одне одного з тим, що половина острова Тімор офіційно стала незалежною країною. Генеральний Секретар ООН Кофі Аннан урочисто спустив прапор ООН над будинком уряду і передав повноваження перехідної адміністрації новому прем’єр-міністру Алкатірі. Аннан привітав тіморців із незалежністю:

"Я вітаю вас народ Східного Тімора за вашу мужність і наполегливість. У вас був нелегкий шлях до незалежності і вам слід пишатися вашим досягненням. Те, що мала нація може надихнути цілий світ і привернути нашу увагу до себе – за це вам моя найвища шана."

Новий президент країни Ґузмао 7 років був ув’язнений в Індонезії за роль лідера руху за незалежність. Він подякував сотням закордонних гостей, які приїхали до Ділі привітати нову націю з народженням: "Ваша присутність додає нам упевненості, але не лише її. Вона накладає на нас певні зобов’язання не лише перед нашим народом, але й світовою спільнотою, частиною якою й ми сьогодні стали."

Новій державі, яка нараховує лише 800 тисяч населення, буде не легко зарекомендувати себе у світі. Одна з найбідніших країн світу, із високим рівнем безробіття, майже відсутнім економічним розвитком, обмеженою інфраструктурою і відсутньою системою безпеки, Східний Тімор захотів стати незалежним від Індонезії. Боротьба за суверенітет почалася в 1975 році, після 400 років панування португальців. Тоді Східний Тімор захопили війська Індонезії, і окупація була кривавою. Пізніше Індонезія визнала, що понад 100 тисяч тіморців загинули від куль або хвороб.

У серпні 1999 року Організація Об’єднаних Націй організувала в Тіморі референдум, на якому 80 відсотків громадян обрали незалежність. Але, підконтрольні Джакарті сили міліції і солдати індонезійської армії відкинули результати референдуму і у відповідь на волевиявлення тіморців знищили окремі райони столиці Ділі і деякі інші регіони частини острову. За підрахунками ООН, тоді загинуло ще тисячу осіб і тоді міжнародна спільнота вирішила втрутитися.

Аналітик Евліана Берані працювала над проектами засобів масової інформації у Східному Тіморі. В інтерв’ю Радіо Свобода вона сказала, що кровопролиття, яке влаштували 3 роки тому індонезійська армія, демонстрували по всьому світі, і ООН не могла не втрутитися. "Найчисленніші масові вбивства, яке показало телебачення сталися після того, як ООН визнала право Східного Тімору на волевиявлення, на обрання власних лідерів. Саме цим сьогодні часто пояснюють здобуття незалежності Східним Тімором."

Прикметно, що президент Індонезії Мегаваті Мукарнопуті також приїхала привітати Східних Тіморців із незалежністю; хоча лише три роки тому вона не хотіла визнавати результати референдуму.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG