Доступність посилання

ТОП новини

Напередодні зустрічі Лукашенка з Кучмою на Чернігівщині Мінськ та Київ знов спробують розв’язати проблему українських боргів, що утворилися десять років тому


Напередодні зустрічі Лукашенка з Кучмою на Чернігівщині Мінськ та Київ знов спробують розв’язати проблему українських боргів, що утворилися десять років тому

Мінськ, 21 травня 2002 - Тодішній глава білоруської держави Станислав Шушкевич заявляє, що в той період жодних проблем з Україною та боргами не було й що пов’язувати це питання з білорусько-українським кордоном не можна.

Свіжий номер незалежної білоруської газети "Наша свабода" зазначає, що на тлі частих зустрічей президентів України та Росії контакти з Олександром Лукашенком виглядають змушеними та випадковими. Цитую: "Кучма черговий раз зустрівся зі своїм російським колегою Володимиром Путіним. Заздрісна регулярність двосторонніх зносин на вищому рівні. А як же братня Білорусь та президент-"союзник"?"

Нагадаю, що Леоніда Кучму чекали в Мінську ще в серпні минулого року, щоб він узяв участь у церемонії відкриття пам’ятника Тарасові Шевченку в білоруській столиці. Монумент Кобзарю врочисто відкрив мер Києва у квітні цього року, а Кучма так і не приїхав.

Тепер стало відомо, що зустріч Олександра Лукашенка та Леоніда Кучми заплановано провести 29 травня на малій батьківщині українського президента -- в Чернігівській області.

Напередодні цього саміту прем’єр-міністр України Анатолій Кінах надіслав Мінськові листа з пропозиціями щодо проектів міжурядових угод, які можна підписати в Чернігові, а також доручив українському уряду зміцнити роботу з розв’язання проблеми боргів Києва Мінськові.

Співробітник управління міжнародної діяльності білоруської Ради міністрів, який відповідає за стосунки з Україною, Володимир Трич підтвердив Радіо Свобода, що листа від Кінаха в Мінську одержали, але заявив:

- Борги - це не моє питання. Планується виїзд делегації туди.

Коли ж білоруський прем’єр надішле відповідь на лист українського колеги? - запитав я Володимира Трича.

- Я думаю, що впродовж завтрашнього дня стане відомо рішення про відправку.

Співробітник уряду Білорусі зазначив, однак, що саме на 29 травня заплановано засідання Ради глав урядів держав СНД у Москві. Можливо, Анатолій Кінах та Геннадій Новіцький зустрінуться там.

Прем’єр Кінах оцінює заборгованість України перед Білоруссю сумою 50 мільйонів доларів та заявляє, що Київ готовий до реструктуризації цього боргу за умовами Паризького клубу кредиторів, тобто виплати триватимуть 12 років із пільговим 3-річним періодом. Проте білоруський президент Олександр Лукашенка чотири роки тому, у травні 1998, заявив, що український борг становить понад 200, а не 50 мільйонів доларів, і додав, що договір про державний кордон з Україною білоруським парламентом ратифіковано не буде, доки Київ цю заборгованість не ліквідує.

Тепер стало відомо, що Білорусь бажає отримати майно на кримському узбережжі, проте Україна на це не погоджується. А офіційний Мінськ тим часом заявляє, що борги часів Шушкевича, коли відбувалося невідомо що, Київ усе одно має сплатити.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG