Доступність посилання

ТОП новини

Американсько-російський самміт: президент Буш збирається до Росії


Американсько-російський самміт: президент Буш збирається до Росії

Прага, 21 травня 2002 – Триденний самміт США-Росія, який розпочинається у середу стане своєрідним випробуванням нових взаємин між двома країнами – таку думку висловлюють низка російських і закордонних оглядачів. Підтримку Америки, яку демонструє президент Путін після терористичних атак 11 вересня, створює позитивну атмосферу, яку за деякими прогнозами, обидва президенти посилять під час зустрічей у Москві й Санкт-Петербурзі.

Ґрунт для довгострокового партнерства між США і Росією сьогодні найкращий за всю історію їхніх взаємин – так вважають міжнародні оглядачі, які на конференції у Москві дискутували з приводу наради США-Росія, і предмету переговорів між президентами Бушем і Путіним.

Віце-президент Фонду Євразія Кліффорд Капчан (Clifford Kupchan) говорить, що самміт буде останнім, де йтиметься про проблеми Холодної війни: "Мені здається, що американсько-російські взаємини ставатимуть все тіснішими. Це самміт підведе нас до вирішення проблем 21 століття – війни з тероризмом із контрабандою наркотиків, забезпечення Заходу альтернативними енергетичними джерелами."

Експерт Капчан із Фонду Євразія, однак вважає, що на переговорах у Москві проблема нерозповсюдження зброї масового знищення залишатиметься актуальною для Америки через зв’язки Росії з Іраном. За прогнозами цього оглядача, натомість Росія намагатиметься спрямувати дискусію в економічне русло, а саме домагатиметься вступу до Світової Організації Торгівлі, тісніших взаємин із Європою, особливо в енергетичному секторі.

На цьому постійно наголошує голова комітету у закордонних справах Російської Держдуми Дмитро Рогозін. Він сподівається, що Путін і Буш не обмежуватимуться проблемами безпеки: "Перше, ми чогось очікуємо. І друге, ми сподіваємося на сюрпризи, і бажано приємні. Сюрпризи, пов’язані з тим, що буде розмова не лише про стратегічну безпеку, але й про реальне життя. Сполучені Штати – це могутня держава, і ми були б дуже вдячні обом президентам, якби вони дали росіянам і американцям можливість ознайомитися з результатами наших економік."

Заступник директора Російського Інституту Міжнародних Досліджень Володимир Фролов говорить про сподівання росіян на те, що нарада між президентами відновить добрий імідж Росії та її президента в очах світу: "Для пересічного росіянина, велике значення має символізм – жести, висловлювання, демонстрація певних реверансів із боку Буша і Путіна, які показували б, що до Путіна нормально ставляться, що Росія є нормальним партнером."

У четвер президент Буш разом із дружиною Лорою прибувають до Москви. Він віч-на-віч зустрінеться з Володимиром Путніним. У Кремлі вони планують підписати договір про скорочення на дві третини стратегічних ядерних озброєнь, а у суботу відвідають рідне місто Путіна Санкт-Петербург.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG