Доступність посилання

ТОП новини

Європейський Банку Реконструкції та Розвитку зменшує кредитування Білорусі на знак протесту проти небажання керівництва країни проводити реформи


Європейський Банку Реконструкції та Розвитку зменшує кредитування Білорусі на знак протесту проти небажання керівництва країни проводити реформи

Прага, 22 травня 2002 – Європейський Банк Реконструкції та Розвитку припиняє більшість своїх проектів в Білорусі через брак економічних та політичних реформ в країні. Нова стратегія банку, оголошена на щорічних зборах у Бухаресті, не здивувала оглядачів, адже про перегляд операцій банк попереджав ще відразу після президентських виборів в Білорусі, результат яких не було визнано міжнародною спільнотою.

Нова стратегія Європейського Банку Реконструкції та Розвитку полягає у тому, щоб підтримувати кредитами малі приватні підприємства Білорусі, але не проводити жодних великих інвестиційних кампаній за участі, або посередництва держави.

В інтерв'ю Радіо Свобода президент ЄБРР Жан Лем’єр так пояснив дії банку: «Банк висловив занепокоєння щодо політичної та демократичної ситуації в Білорусі та щодо економічних реформ. Ми сказали про це відкрито, і провели кілька важливих розмов з урядом. Після цього кілька тижнів тому ми ухвалили рішення про те, що ми не маємо інших можливостей для фінансування, ніж кредитувати малі та середні приватні компанії».

Нарікання банку викликає те, що в Білорусі існує централізована система керівництва економікою, держава постійно втручається у роботу компаній, ринкові механізми здеформовані, банківською системою керує уряд, а інвестиційний клімат залишається одним із найскладніших у реґіоні.

Голова Європейського Банку Реконструкції та Розвитку зауважив, що банк не покидає Білорусь остаточно, і що відновлення співпраці можливе, якщо країна зробить поступ у низці «важливих», за словами Лем’єра реформ. «Якщо буде зроблено поступ, ми би могли надати більше кредитів у приватному секторі, але щодо кредитування держави, то тут ми би хотіли побачити набагато більший прогрес», - сказав в інтерв'ю Радіо Свобода Жан Лем’єр.

Оглядачі зауважують, що заяви керівництва ЄБРР мають більшу політичну, ніж економічну вагу, адже велике кредитування Білорусі було припинено ще після президентських виборів минулого вересня, оскільки вибори не відповідали демократичним стандартам. А крім того, банк ніколи по-справжньому і не починав кредитувати Білорусь. Усього з початку 90х років ЄБРР надав білоруським компаніям лише 200 мільйонів євро. Для порівняння, всього в Східній Європі та в країнах колишнього Радянського Союзу Банк уже витратив понад 10 мільярдів євро.

Міжнародні правозахисні організації привітали рішення Євробанку, але на їхню думку, воно мало вплине на ситуацію. Д’єдерік Ломан із представництва правозахисної організації Human Rights Watch говорить, що керівництву Білорусі не цікаво, що про нього думають у світі.

«Велика проблема полягає у тому, що немає важелів впливу на Білорусь. Можна критикувати її, але керівництву до того немає жодної справи. Немає можливості ані заохотити, ані покарати за неприпустиму поведінку», - говорить представник Human Rights Watch.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG