Доступність посилання

ТОП новини

Візит президента США Буша до Європи


Візит президента США Буша до Європи

Прага, 23 травня 2002 – У центрі уваги сьогоднішньої західної преси - візит президента США Буша до Європи, новий договір про скорочення ядерних озброєнь, який підпишуть Буш і Путін у Москві, а також антиамериканські демонстрації у Берліні у зв’язку із прибуттям президента Буша.

Британська газета «Ґардіян» у редакційній статті зупиняється на сьогоднішньому виступі президента США Буша в німецькому бундестазі в Берліні. Промова Буша адресована не лише німецьким законодавцям або учасникам протестів поза стінами парламенту, пише «Ґардіян». Його промова адресована до всіх народів Європи і стосується вона взаємин зі США. Таким чином Буш має можливість переконати європейців, що його адміністрація, як і уряди його попередників, є добрим партнером, а не суперником у Європі. Риторичні заяви про спільні цінності й інтереси, про спільну спадщину і мету, не підтримані конкретними діями, тут не спрацюють, веде далі газета «Ґардіян». Натомість заяви президента США про «вісь зла» і поділ планети на цивілізовані й нецивілізовані народи може відштовхнути європейців своєю спрощеністю. Тому Буш, як підкреслює газета, мав би продемонструвати в Берліні дипломатичність і діалог, а не конфронтацію. Серед іншого від нього очікують обіцянки не розпочинати воєнної акції проти Іраку, він повинен також визнати політичну мету розширення НАТО і привітати зближення з Росією з політичних і людських міркувань, а не у зв’язку з реалізацією програми протиракетної оборони.

Тим часом газета «Уолл стріт джорнел», коментуючи антиамериканські демонстрації в Берліні, пише: якщо після німецьких протестів перед президентом Бушем простелять червоний килим у Санкт-Петербурзі й Москві, то тут можна очікувати нового розвитку подій. Однак, газета запитує: чи можна очікувати драматично нових взаємин між сторонами, навіть після підписання угоди по скорочення ядерних озброєнь і зближенням Росії з НАТО? На думку газети - поки що ні. І саме з цієї причини нинішній самміт у Москві заслуговує а особливу увагу. Справжнім випробуванням партнерства мали би стати складніші проблеми, які мали б стати на порядку денному переговорів, зокрема Іран, Ірак, Чечня, законність, свобода преси, корупція і вільна торгівля. Одним із головних завдань Буша під час переговорів мала би стати проблема непоширення озброєнь. При цьому газета наводить минулорічну майже півмільярдну угоду Москви з Іраном на достави зброї. Саме тут Путін мав би продемонструвати свою готовність співпрацювати в боротьбі з тероризмом. Прийняття Росії до Світової організації торгівлі газета «Уолл стріт джорнелл» теж розглядає, як один із шляхів заохочення Москви до співпраці із Заходом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG