Доступність посилання

ТОП новини

Закінчився візит президента США Джорджа Буша до Німеччини. Буш став першим американським президентом, який виступив з промовою в німецькому Бундестазі – парламенті країни


Закінчився візит президента США Джорджа Буша до Німеччини. Буш став першим американським президентом, який виступив з промовою в німецькому Бундестазі – парламенті країни

Берлін, 23 травня 2002 - У Берліні глава Білого дому заявив, що в міжнародних відносинах настала нова ера. На його думку, після закінчення холодної війни колишні вороги перетворилися на друзів. Водночас він закликав на важливості продовження боротьби з міжнародним тероризмом.

За словами Джорджа Буша, під час війни проти міжнародного тероризму йдеться не лише про захист Америки, але й про захист всієї цивілізації.

“Той, хто прагне заволодіти ракетами та іншою жахливою зброєю, загрожує також і Європі. Таку загрозу не можна применшувати або ігнорувати. Своєю наполегливістю та рішучістю ми переможемо ворогів миру”, - заявив Буш. Американський президент звернув увагу на виключне значення для успіху в боротьбі з міжнародним тероризмом збереження єдності між США та Європою.

Буш також дав зрозуміти, що для Америки дедалі важливішою стає Росія. Він виступив за її максимальне зближення з Європою. “Процес змін в Росії ще не завершено. Але, незважаючи на всі проблеми, Росія просувається в напрямку миру”, - висловив переконання американський президент. Буш привітав той факт, що Росія підтримує боротьбу з міжнародним тероризмом, і заявив, що “Росія та Захід більше не є ворогами”. На думку коментаторів, промова Буша в бундестазі стала історичною, оскільки Буш фактично виступив за створення нової осі США – Європа – Росія.

Водночас Буш висловився за створення умов для підвищення життєвого рівня в бідних країнах. На його думку, насильство втратить підґрунтя для свого розвитку, якщо люди в цих країнах матимуть змогу отримати освіту і покращити умови свого життя.

Під час виступу американського президента в Бундестазі сталося кілька інцидентів: три депутати від Партії демократичного соціалізму – правонаступниці ендеерівських комуністів – спробували розгорнути плакат із написом “Пане Буш та пане Шрьодер, зупиніть ваші війни”. Співробітники Бундестагу, однак, вихопили плакат із рук депутатів, після чого депутати полишили зал пленарних засідань. На знак протесту проти зовнішньої політики США із залу вийшов також представник партії “зелених” Ханс-Крістіан Штрьобеле.

У четвер Джордж Буш провів двогодинну бесіду з канцлером Німеччини Герхардом Шрьодером. Глава німецького уряду залишився задоволений переговорами. Після зустрічі він заявив, що німецько-американські відносини перебувають у відмінному стані. Одною з тем переговорів була ситуація навколо Іраку. Буш повідомив, що США поки що не мають конкретних військових планів щодо цієї країни. Він наголосив, однак, що не можна допустити, аби іракський диктатор Саддам Хусейн заволодів зброєю масового знищення. У четвер ввечері президент США Джордж Буш вилетів із Берліна до Москви.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG