Доступність посилання

ТОП новини

Спікеріада, як видається, може затягтися на термін не менший, ніж 1998 року


Спікеріада, як видається, може затягтися на термін не менший, ніж 1998 року

Київ, 23 травня 2002 - Але, на відміну від тих часів, у Леоніда Кучми є замашний батіг, яким він може несподівано скористатися, щоб змусити депутатів діяти в потрібному главі держави річищі.

У новій Верховній Раді більшості немає. Це факт, як то кажуть, медичний. Депутати нездатні обрати керівництво парламентом – про що тут можна говорити? А тим часом одна із пропонованих змін до Конституції, підтримана пріснопам‘ятним референдумом 16 квітня 2000 року, фіксувала право глави держави розпустити Верховну Раду і призначити дострокові вибори у разі, якщо впродовж місяця від початку роботи народні депутати не можуть утворити парламентську більшість. Півмісяця вже минули. Кінця спікеріади не видно.

Можуть зауважити: зміни Конституції, підтримані референдумом, так чи інакше не увійшли до тексту Основного Закону. Вірно. Але у ситуації, коли нова Верховна Рада з кожним днем втрачає кредит довіри, наданий їй виборцями. Натомість президентська вертикаль лишається – разом із цілковито підпорядкованим їй урядом – чи не єдиним легітимним в очах загалу центром влади. Отож не видається фантастичним припущення, що Леонід Кучма у разі затягування спікеріади може своїм указом (так, як це свого часу зробив Олександр Лукашенко) впровадити підтримані референдумом зміни до Конституції до тексту Основного Закону. І зробити це, скажімо, за кілька днів до закінчення місячного терміну, відпущеного, згідно з вислідами референдуму, на формування парламентської більшості. Відтак депутати постануть перед вибором: або розпуск і нові виснажливі електоральні перегони, або перехід у підпілля задля боротьби з президентом за принципом “пан чи пропав”, або капітуляція перед президентською адміністрацією й обрання потрібного їй керівництва Верховною Радою. Неважко вгадати, який саме шлях оберуть депутати-бізнесмени, до якої б фракції вони не належали, і не тільки вони, а й фахівці з “конструктивної опозиції”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG