Доступність посилання

ТОП новини

Наближається час, коли литовський нафтопереробний завод у результаті російської інвестиції від компанії “Юкос”, як очікується, отримає гроші для реконструкції


Наближається час, коли литовський нафтопереробний завод у результаті російської інвестиції від компанії “Юкос”, як очікується, отримає гроші для реконструкції

Вільнюс, 24 травня 2002 - Реконструкція заводу необхідна, щоби нафтопродукти заводу “Мажейкю нафта” в 2005 році вже відповідали вимогам ЄС.

Цього тижня у Вільнюсі закінчилися переговори між американською компанією “Williams International” і російською “Юкос” про інвестиції російського нафтоконцерну в литовський нафтопереробний завод “Мажейкю нафта” – єдиний у трьох країнах Балтії.

Загалом переговори між згаданими російською й американською компаніями тривають вже близько року. Наприкінці літа минулого року здавалося, що завершення угоди вже близько, але потім відносини між російською й американською компаніями погіршилися.

Нарешті 11 квітня було парафовано угоди поміж “Юкос” і “Уілльямс Інтернешнл”. Останнє коло переговорів почалося 7 травня, очікувалося, що вони триватимуть близько місяця, але закінчилися раніше - в ніч на четвер. В переговорах узяли участь віцепрезидент російської компанії Михайло Брудно і керівник підприємства “Уілльямс Лєтува” Ренді Мейджорс.

Росіяни збираються в литовське нафтове підприємство інвестувати 75 мільйонів доларів, купуючи на оцю суму акції концерну “Мажейкю нафта”, і ще стільки же позичити. Гроші необхідні нафтопереробному заводові, щоби в 2005 році литовські нафтопродукти – бензин, дизельне паливо, мазут тощо - відповідали вимогам Європейського Союзу. На реконструкцію заводу, який протягом кількох років працює втратно, треба близько 400 мільйонів доларів США. Також російська компанія на протязі 10 років постачатиме в Литву по 4,8 мільйонів тонн нафтової сировини щороку.

Також в результаті угоди поміж “Юкос” і “Уілльямс”, якщо її, як тепер очікується, після відповідних змін в декількох литовських законах, яких зробить Сейм Литви, укладуть у червні чи трохи пізніше, зміниться розподіл акцій литовського нафтопереробного концерну. До його складу, крім нафтопереробного заводу в місті Мажейкяй, ще входять нафтопровід на півночі Литви і Бутінзький нафтотермінал на Балтійському взморрі. Тепер 33 відсотки акцій концерну “Мажейкю нафта” належить американській компанії “Уілльямс”, майже 60% - урядові Литви і ще трохи - дрібним акціонерам.

Після російської інвестиції російській компанії “Юкос” і американській “Уілльямс Інтернешнел” належатиме по майже 27 відсотків, а частина акцій литовської держави зменшиться до близько 40%.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG