Доступність посилання

ТОП новини

“КримАвтоГАЗ” як запорука співпраці кримських комуністів з місцевим урядом


“КримАвтоГАЗ” як запорука співпраці кримських комуністів з місцевим урядом

Симферополь, 27 травня 2002 - Голова Ради міністрів АРК Сергій Куницин наприкінці минулого тижня заявив, що хотів би обговорити з керівництвом російської компанії “Сибірський алюміній” можливість реанімації підприємства “КримАвтоГАЗ”. За словами кримського прем’єра, сьогодні цю проблему потрібно розглядати винятково в економічній площині, відкинувши політичні лозунги. Детальніше про політичні лозунги і політичне підґрунтя цієї зацікавленості прем'єра підприємством, що багато років перебувало під контролем комуністів – розповідаємо.

Зустрічаючись наприкінці минулого тижня з радником-посланцем Посольства Російської Федерації в Україні Олексієм Сазоновим, кримський прем’єр Сергій Куницин попросив у російських дипломатів сприяння у розв’язанні проблеми, що виникла на заводі “КримАвтоГАЗ”. Ще два роки тому, завод був одним із найбільших платників податків до бюджету автономної республіки. Однак, реалізуючи одне із пропагандистських завдань Леоніда Грача, комуністичне керівництво підприємства розпочало будівництво низки додаткових цехів і набрало кредитів, які тепер не може віддати. Свого часу тодішній кримський спікер Леонід Грач обіцяв, що “КримАвтоГАЗ” годуватиме половину Симферополя. Тепер завод у боргах, виробництво на ньому практично призупинене, новий же власник головного підприємства у Нижньому Новгороді – “Сибірський алюміній” – отримав контрольний пакет акцій “КримАвтоГАЗу”.

Як відзначає місцева преса, економічна проблема на цьому раніше потужному заводі переросла у політичну. “КримАвтоГАЗ” став заручником як боротьби між колишнім спікером Леонідом Грачем і прем’єром Сергієм Кунициним, так і між заводською адміністрацією, очолюваною комуністом Анатолієм Лазарєвим, і “Сибірським алюмінієм”. І там, і там комуністи програли. Тепер кримський уряд має вирішити цю проблему.

Як вважають місцеві спостерігачі, те, що Сергій Куницин замовив слово за “КримАвтоГАЗ” перед російськими дипломатами, ще раз свідчить про порозуміння між прем’єром і місцевими комуністами. Ще місяць тому у кулуарах Верховної Ради АРК поширювалася інформація про зустрічі Анатолія Лазарєва із Сергієм Кунициним. Перший запропонував політичну підтримку лідеру кримських народних демократів у парламенті автономії, навзамін підтримки уряду Криму у стосунках із “Сибалом”. Джерела у Раді міністрів АРК підтверджують факт такої негласної угоди. Недарма ж, за Сергія Куницина у Верховній Раді Криму голосувало майже на 2 десятки депутатів більше, аніж за представника тієї ж пропрезидентської більшості Бориса Дейча, коли той балотувався на посаду спікера. Однак, надати офіційні підтвердження цього, або ж прокоментувати ситуацію - ні у прес-службі уряду автономії, ні у Кримському Рескому КПУ – не погодилися.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG