Доступність посилання

ТОП новини

На індійсько-пакистанському кордоні неспокійно: Мушараф не хоче війни і не почне її першим


На індійсько-пакистанському кордоні неспокійно: Мушараф не хоче війни і не почне її першим

Прага, 27 травня 2002 – У зв’язку із загрозою воєнних дій, президент Пакистану Первез Мушараф виступив сьогодні на телебаченні. У зверненні до свого народу він сказав, що Пакистан не хоче воювати, і першим не нападатиме. Він закликав світову громадськість вплинути на Індію для нормалізації взаємин між двома країнами. За повідомленнями інформаційних агентств, у прикордонних районах Кашміру упродовж дня не вщухали інтенсивні перестрілки між індійськими та пакистанськими військами.

На третій день після випробувань Пакистаном двох балістичних ракет, що здатні нести ядерні боєголовки, президент цієї країни Первез Мушараф звернувся до своїх громадян. Він був вимушений з`явитися на екранах телевізорів, щоб заспокоїти громадськість у зв’язку із загрозою воєнного конфлікту з Індією: "Пакистан не хоче війни. Пакистан її не розпочинатиме. Ми прагнемо миру в регіоні. Пакистан не веде жодних дій поза межами свого кордону й Пакистан ніколи не дозволить поширення тероризму з Пакистану до світу."

Існують побоювання, що дві ядерні держави готуються до воєнних дій. Їхні лідери, як пише оглядач "Вол Стріт Джорнел", закликають свої армії до бойової готовності, хоча ані Індія, ані Пакистан не прагнуть повномасштабної війни.

Про ризик можливої війни і про її катастрофічні наслідки сьогодні у Берліні говорив міністр закордонних справ Великобританії Джек Стро: "Обидві країни мають ядерну зброю, обидві заявили, що можуть нею скористатися. Обидві сторони привели мільйон людей у стан бойової готовності. Дуже важливо всім усвідомлювати наслідки початку воєнних дій, особливо якщо вони вийдуть із під контролю".

Ситуація стала вкрай небезпечною після нових терористичних атак мусульманських екстремістів в індійському штаті Кашмір, де загинула 31 особа, здебільшого жінки і діти. Індія вважає, що президент Пакистану Мушараф не виконує своєї обіцянки боротися з мусульманськими екстремістами Кашміру, які мають бази в Пакистані.

Прем’єр міністр Індії заявив вчора, що "у його країни уривається терпець", а речник міністерства закордонних справ наголосив: "Дії Пакистану чітко вписуються у найжахливіший сценарій, який може уявити міжнародна спільнота, коли держава, що озброєна балістичними ракетами і ядерною зброєю, підтримує терористів".

Обидві країни, як виглядає, нездатні домовитися між собою і покладаються на Сполучені Штати, які повинні врятувати їх одну від одної. Міжнародні оглядачі припускають, що Делі погрожує готовністю до війни з Ісламабадом, аби змусити адміністрацію Буша припинити поступки Мушарафу, який після 11 вересня став на бік Америки у боротьбі з тероризмом. Учора Пакистан провів друге успішне випробування балістичних ракет середнього й ближнього радіуса дії. Ракети здатні нести ядерні боєголовки. Пакистанська влада запевнила, що випробування не пов’язані із ситуацією в Кашмірі, а президент Буш сьогодні в Парижі закликав Мушарафа продемонструвати результати боротьби з тероризмом.

"Ми глибоко стурбовані; нас і надалі непокоїтиме тестування ракет Пакистаном. Ми разом з іншими світовими лідерами вимагаємо від президента Мушарафа, аби він зробив усе, щоб зупинити перехід кордону з пакистанського боку до Кашміру, аби він припинив тероризм."

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG