Доступність посилання

ТОП новини

Увага більшості політиків світу нині прикована до Риму де відбулось підписання між главами держав НАТО та президентом Росії Володимиром Путіним “Римської декларації” про створення Ради НАТО-Росія


Увага більшості політиків світу нині прикована до Риму де відбулось підписання між главами держав НАТО та президентом Росії Володимиром Путіним “Римської декларації” про створення Ради НАТО-Росія

Рим, 28 травня 2002 - Перед підписанням цього документу Генеральний секретар НАТО Джордж Робертсон, господар країни, де відбувся саміт: прем'єр Італії Сільвіо Берлусконі та гість Риму Володимир Путін виступили з урочистими промовами.

Вічне місто Рим знову ввійшло в історію, як місце підписання важливих міжнародних угод. 28-ме травня зібрало в Римі лідерів 19-ти країн учасниць НАТО, президента Російської федерації та сотні журналістів і дипломатів, аби бути учасниками й свідками історичної події – підписання ”Римської декларації” про створення Ради НАТО-Росія.

О 12-й двадцять за західноєвропейським часом під цим документом були поставлені підписи лідерів двадцяти країн світу. Після чого пролунав удар молотка зроблений рукою Генерального Секретаря НАТО Джорджа Робертсона, він у такий спосіб засвідчив створення цієї нової міжнародної організації.

Вітаючи з цією подією Володимира Путіна Генеральний секретар НАТО Джордж Робертсон на велике здивування присутніх сказав кілька слів російською мовою. І при цьому заявив:

Це не просто якісь надії та сподівання, це не якийсь паркетний протокольний захід. Це справжній прорив у стосунках між Росією і НАТО, не пустопорожні балачки, а практичні дії.

Досить тривалим був виступ російського президента, під час якого він подякував за гостинність прем'єр міністрові Італії Сільвіо Берлусконі та усім іншим, хто сприяв організації саміту і тим хто “зібрався, - сказав Путін. - за цим круглим столом взаємопорозуміння і злагоди. Зокрема російський президент наголосив, що іще зовсім недавно подібна подія була нездійсненною мрією. Сьогодні, - продовжив Путін - це реальність, яку підтримали мільйони росіян.

Росія і НАТО усвідомили, - зазначив далі російський президент, - реальність нових загроз. Перш за все загрози міжнародного тероризму. Тут Володимир Путін нагадав події 11-го вересня минулого року в США, коли терор згубив життя тисяч людей. І зовсім нещодавно 9-го травня в день перемоги над фашизмом у російському місті Каспійськ, терористи знищили життя багатьох дітей, жінок, стариків. Існують й інші глобальні загрози миру, із якими слід боротися разом. І широкі перспективи для дотримання безпеки від Ванкувера до Владивостока надає створення Ради Росія-НАТО. І я вас запевняю,- заявив Володимир Путін, - Росія розуміє в цьому свій рівень відповідальності.

Президент Сполучених Штатів Америки Джордж Буш у свою чергу заявив, що цього дня НАТО і Росія здійснили історичне досягнення. Він зокрема зазначив: ми розпочнемо співробітництво в тих сферах де вже існує можливість допомагати один одному, як рівноправні партнери. Це сфера боротьби з тероризмом, боротьби з розповсюдженням зброї масового знищення, рятувально-пошукові роботи на морі, а також співробітництво в галузі космічного контролю.

По обіді Володимир Путін, Сільвіо Берлусконі та Генеральний секретар НАТО Джордж Робертсон Зустрілися з журналістами.

Під час цієї прес–конференції Володимир Путін заявив, що створення Ради Росія НАТО це логічний розвиток історичних подій, оскільки Росія завжди відігравала важливу роль у світовій політиці і навів слова Вінстона Черчілля: Росія ніколи не буде такою міцною, як вона хотіла, але й ніколи не буде такою слабкою якою її дехто хоче бачити. На запитання журналістів, чи створення Ради Росія НАТО не зашкодить взаєминам між НАТО і ЄС та негативно вплине на саміт Росія-ЄС, який завтра відбудеться в Москві відповів генсек НАТО Джордж Робертсон. Він сказав, що НАТО і ЄС є стратегічними партнерами, зокрема в створенні нової системи безпеки, де Росія також повинна відіграти важливу роль.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG