Доступність посилання

ТОП новини

Індія обурена вчорашнім виступом Мушарафа


Індія обурена вчорашнім виступом Мушарафа

Прага, 28 травня 2002 – Індія гнівливо відреагувала на вчорашній виступ пакистанського президента генерала Мушарафа. Він заявив, що його ядерна держава не розпочне війни з Індією, але додав, що Пакистан дасть потужну відсіч, якщо зазнає атаки. Сьогодні міністр закордонних справ Індії назвав заяви Мушарафа невтішними і навіть небезпечними. А тим часом Пакистан провів третє й останнє випробування ракет, що здатні нести ядерні боєголовки.

Індія із здивуванням сприйняла вчорашні слова генерала Мушерафа про те, що Ісламабад не підтримує ісламських екстремістів. Міністр закордонних справ Джасвант Сінг (Jaswant Singh) сказав, що численні запевнення пакистанської влади у непричетності до екстремістів, не підкріплені фактами: "На жаль, генерал Мушараф конкретно не перерахував, які заходи він вживає для запобігання цьому смертоносному експорту тероризму з Пакистану. Пусті словесні заперечення про лінію контролю необґрунтовані, тому що вони суперечать фактам."

А міністр оборони Індії Джордж Фернандес (George Fernandes) заявив, що володіє інформацією про численних афганських втікачів – терористів з Аль-Каїди й Талібану. Він додав: "Я маю дані розвідки про те, що пакистанські спецслужби планують наступні атаки в інших частинах Індії."

За останні півстоліття Індія й Пакистан тричі розпочинали війну за провінцію Кашмір. Ісламські екстремісти домагаються незалежності провінції, або приєднання її до Пакистану. Після останньої війни обидві країни здобули ядерну зброї і почали її випробувати. У січні Індія успішно випробувала ядерні ракети, що здатні завдати ударів по великих містах Пакистану, а сьогодні Ісламабад завершив тестування своїх ракет середньої дальності, що легко долітають до 8 міст на півночі Індії, включно із столицею Делі.

Сьогодні після переговорів з генералом Мушарафом в Ісламабаді, міністр закордонних справ Великобританії Джек Стро (Jack Straw) запевнив журналістів, що кашмірський конфлікт не буде розв’язано воєнними методами: "Суперечка навколо Кашміру не може вирішитися шляхом війни, тероризму або кривавого конфлікту. Єдиний шлях – процес переговорів, але переговори можливі лише у сприятливій для цього атмосфері."

Джек Стро закликав пакистанського лідера пом’якшити ставлення до Індії і намагатися зліквідувати тероризм. Завтра Стро матиме переговори у Делі з індійськими лідерами. Пакистанські оглядачі зазначають, що політичний тиск на генерала Мушарафа в середині країни стримує його від виявлення доброї волі по відношенню до Індії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG