Доступність посилання

ТОП новини

Самміт Росія - Європейський Союз


Самміт Росія - Європейський Союз

Москва, 28 травня 2002 - До російського президента Володимира Путіна прибули керівники держав-членів Європейського Союзу. Відразу після римського самміту Росія-НАТО, під час якого було підписано декларацію про створення, так званої, «двадцятки», відбувається самміт Росія-Європейський Союз, на якому обговорюють найважливіші питання взаємин Російської Федерації і Європейського Союзу.

Самміту передувала напружена підготовка. Навіть за день до його початку, в російській столиці працювали відразу кілька делегацій Європейського Союзу. Ще б пак, адже під час роботи самміту обговорюються найбільш серйозні питання подальшого співробітництва Європейського Союзу й Росії. Це, насамперед, питання енергетичного діалогу, який сьогодні є досить важливим як для Європейського Союзу, який дбає про диверсифікацію постачання сировини на свої ринки, так і для Росії, яка намагається збільшити постачання своєї нафти й газу на ринок Європи.

Також необхідно наголосити на такому важливому аспекті цього самміту, як обговорення майбутнього статусу Калінінградської області Російської Федерації. Цей анклав, після того як Польща й Литва стануть членами Європейського Союзу, буде практично оточений територією єдиної Європи.

Росія наполягала на тому, щоб мешканцям Калінінградської області було дозволено пересуватися до Росії і Білорусі по спеціальних коридорах на територіях суверенних держав - Польщі й Литви. Однак, Європейський Союз не погоджується з цією чудернацькою пропозицією, яка відразу ж нагадує про сумнозвісний данцегський коридор, створений після Першої Світової війни, щоб громадяни Німеччини могли вільно пересуватися до міста Данцего, яке тоді було пов’язане з німецькою державою. Звичайно ж, такого не відбудеться.

Однак, Європейський Союз і Росія намагаються знайти такий компроміс, який дозволив би мешканцям Калінінградської області також відчувати себе не лише росіянами, але і європейцями і не бути в резервації, яка буде знаходитися просто в центрі Європейського Союзу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG