Доступність посилання

ТОП новини

Остаточний звіт ОБСЄ: парламентські вибори 2002 року демократичніші за попередні


Остаточний звіт ОБСЄ: парламентські вибори 2002 року демократичніші за попередні

Прага, 28 травня 2002 - ОБСЄ вважає березневі парламентські вибори в Україні демократичнішими за вибори 1998 року. Але, в остаточному звіті, який оприлюднив у вівторок Офіс Демократичних Інституцій і прав Людини при ОБСЄ, Україну критикують за упереджену пресу і загальну атмосферу недовіри у суспільстві - як поміж виборці, так і поміж кандидатів у депутати.

Парламент, який обрала Україна 31 березня, може відіграти важливу роль у майбутньому країни та її місці у світі. Так вважають експерти Організації з Безпеки й Співпраці у Європі, які після ретельного вивчення ситуації з парламентськими виборами в Україні, опублікували детальний звіт на 27-ми сторінках. Звіт вміщено на Інтернет сторінці організації і там Ви можете знайти аналіз усіх аспектів виборів в Україні, починаючи від загальної картини виборчого процесу, ролі засобів масової інформації і, закінчуючи рекомендаціями.

Позитивним ОБСЄ вважає новий виборчий закон в Україні, який врахував поради західних фахівців. Добре відгукується ОБСЄ і на роботу Центральної Виборчої Комісії, схвалює швидкі механізми вирішення виборчих суперечностей, можливість широкого політичного вибору з 33 партій і блоків і понад 7 тисяч кандидатів. Дуже позитивним називають високий показник участі громадян у голосуванні – 69 відсотків, попри високий рівень зневіри у суспільстві.

Офіс Демократичних Інституцій і прав Людини, який підготував висновки, вивчав ситуацію в Україні до, у перебіг і після виборів. 38 спостерігачів ОБСЄ постійно працювали у Києві і ще 11-теро по регіонах України. У день виборів понад півтори тисячі виборчих дільниць відвідало 380 посланців організації із 45 країн.

Найбільше експерти ОБСЄ у своєму остаточному звіті критикують зловживання адміністративним ресурсом, зокрема тиск на державних службовців, неспроможність деяких політичних сил розрізняти державну діяльність від партійної і нарешті, неадекватне висвітлення виборчої кампанії державним телебаченням, яке пропагувало пропрезидентських кандидатів.

Експерти ОБСЄ рекомендують удосконалити процедуру голосування таким чином, аби вона стала таємнішою і забезпечувала порядок на дільницях, а для виборців - достойні умови голосування. На майбутнє, слід не допустити зловживання адміністративним ресурсом. Крім того, ОБСЄ пропонує низку порад щодо зміни виборчого законодавства і рекомендує Україні до наступних виборів створити централізований реєстр виборців із регулярним поновленням. Не завадить Україні і незалежна комісія із засобів масової інформації, яка мала б наглядати за пресою під час виборів, а державні телеканали слід би перетворити на громадське телебачення.

Організація з Безпеки і Співпраці в Європі переконана: заанґажованість в українські справи і допомога міжнародної спільноти дуже важливі для демократичного розвитку цієї країни та її майбутньої інтеграції у Європу.

А тим часом білоруська влада збирається видворити чергового дипломата ОБСЄ. Він стане третім за цей рік представником організації, якому президент Білорусі Лукашенки заборонить в`їзд до країни. Офіційний Мінськ вважає, що ОБСЄ перевищує свої повноваження.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG