Доступність посилання

ТОП новини

Уперше в історії незалежної України судова влада зобов'язала державні органи дізнання та слідства сплатити грошову компенсацію батькам безневинно закатованого мешканця м. Городка Юрія Мозоли


Уперше в історії незалежної України судова влада зобов'язала державні органи дізнання та слідства сплатити грошову компенсацію батькам безневинно закатованого мешканця м. Городка Юрія Мозоли

Львів, 28 травня 2002 - Наші слухачі, мабуть, добре пам'ятають події 1996 року, коли на Львівщині у селі Братковичі було закатовано 12 дорослих і дітей. Місцеві слідчі тоді гарячково розшукували серійного вбивцю. У числі підозрюваних несподівано опинився 26 - річний автослюсар із Городка Юрій Мозола. Слідчим органам на нього вказала психічно хвора мешканка цього районного містечка. Відтак у березні 96 -го Мозола, за вказівкою помічника першого заступника генпрокурора України Винокурова, був заарештований працівниками обласної прокуратури. Упродовж 3 діб її працівники разом із колегами із СІЗО обласного управління СБУ катували Юрія, домагаючись, щоб той зізнався у злочинах, які він не скоїв. Його безперервно катували. Та й помер він жахливою смертю, задихнувшись у силоміць одягнутих на нього трьох гамівних сорочках.

Через 17 днів було затримано справжнього братковицького вбивцю – Анатолія Онопрієнка. Сьогодні той відбуває довічне ув'язнення. Покарано і безпосередніх винуватців смерті Ю. Мозоли. Однак ще залишаються його батьки, які втратили єдиного свого сина й годувальника.

Відтак уповноважена Верховної Ради з прав людини Ніна Карпачова у березні нинішнього року подала позовну заяву у Франківський місцевий суд Львова щодо захисту прав батьків невинно закатованого Юрія Мозоли.

-- У чому полягає суть позовної заяви уповноваженої Верховної Ради з прав людини Ніни Карпачової?

Зважаючи на надзвичайно важке матеріальне становище, у якому опинилися батьки закатованого представниками органів слідства Ю. Мозоли, у своїй позовній заяві вона просила Франківський місцевий суд Львова стягнути з обласного управління СБУ та прокуратури 100 тисяч і 30 тисяч гривень відповідно на користь потерпілих батьків Мозоли.

-- Яке рішення ухвалив Франківський суд Львова і як на нього зреагували відповідачі?

Суд повністю задовольнив позовну заяву уповноваженої Верховної ради України з прав людини і зобов'язав обласне управління СБУ сплатити батькам Юрія Мозоли 100 тисяч , а обласну прокуратуру 30 тисяч гривень. Відповідачі, а це представник СБУ, частково визнав провину свого відомства. Служба безпеки, очевидно, погодиться сплатити відшкодування. Натомість представник обласної прокуратури пообіцяв, що це рішення буде оскаржене. Зазначу, що на його думку, прокуратура може сплатити компенсацію лише за триденне перебування Ю. Мозоли у слідчому ізоляторі, так наче б ішлося не про безневинну смерть у в'язниці, а про проживання у якомусь готелі.

А ось як сьогоднішнє рішення суду прокоментувала пані Карпачова:

“Це рішення має стати прецедентним судовим рішенням. Ним розпочато процес боротьби проти таких злочинів і за права потерпілих.”

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG