Доступність посилання

ТОП новини

У Сполучених Штатах оголошено наступну реорганізацію Федерального бюро розслідувань


У Сполучених Штатах оголошено наступну реорганізацію Федерального бюро розслідувань

Н’ю Йорк, 29 травня 2002 - Відтак головною метою діяльності цієї правоохоронної служби буде боротьба з тероризмом. На зв'язку – наш нью-йоркський кореспондент.

Чим викликане рішення перебудувати ФБР, пріоритетом якого досі було виловлювання іноземних шпигунів на території Сполучених Штатів?

Ну, насамперед, гострою критикою з боку громадськості та законодавців у тому, що ФБР, грубо кажучи, проґавило, могло попередити, але проґавило атаку ісламських терористів у Нью-Йорку та Вашингтоні 9-го вересня минулого року, які захопили пасажирські літаки й перетворили їх на керовані бомби. Наслідком теракту загинуло понад три тисячі чоловік, зруйновано хмарочоси Світового торговельного центру й частину будинку міністерства оборони.

До речі, щойно сьогодні, у середу, в Нью-Йорку урочистою церемонією відзначили закінчення рятувальних та очисних робіт на місці, де стояли хмарочоси в Манхеттені. Понад вісім місяців без перерви, цілодобово сотні робітників розбирали завали Світового торговельного центру. Так от, як стало відомо, ще за два місяці до теракту агент ФБР у штаті Аризона надіслав до штаб-квартири меморандум, де зазначалося, що надто багато арабів, які не приховують своєї ненависті до Сполучених Штатів, навчається пілотування в американських авіашколах. Агент писав, що у багатьох випадках ці студенти цікавляться підтримуванням авіалайнера на курсі, а не технікою злету та приземлення. Агент Кеннет Вільямс пропонував терміново перевірити арабських студентів. Начальство ФБР ігнорувало меморандум. В іншому випадку, агенти ФБР у Міннесоті просили дозволу обшукати помешкання та перевірити комп'ютер заарештованого Закаріаса Мусауві, якого звинуватили у причетності до плану захоплення літаків і нині судять за тероризм. Цього дозволу їм не дали, а в тому комп'ютері, як пізніше виявилося, містилася інформація щодо планованих терактів. Вважають, що вересневому нападові можна було запобігти.

То ж, у чому власне полягатиме пропонована реорганізація ФБР?

Насамперед, у зміні пріоритетів. Досі ФБР займалося контррозвідувальними операціями, розслідувало випадки пограбування банків, кіднепінг, тобто викрадення людей, контрабанду наркотиків, організовану злочинність типу мафіозної. Відтак на перший план висувається боротьба з тероризмом, точніше – запобігання терактам. У вересні, як повідомив директор ФБР Роберт Моллер, почнуть наймати понад 900 нових працівників, у першу чергу науковців, спеціалістів у ділянці комп'ютерів, знавців іноземних мов, насамперед арабської. При штаб-квартирі ФБР буде організовано управління розвідувального аналізу. Передбачено модернізацію усієї комп'ютерної мережі ФБР, яку вважають застарілою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG