Доступність посилання

ТОП новини

Джордж Буш у Римі про ізраїльсько-палестинський конфлікт


Джордж Буш у Римі про ізраїльсько-палестинський конфлікт

Вашингтон, 28 травня 2002 - Напередодні зустрічі у Ватикані з главою римо-католицької церкви президент Сполучених Штатів Джордж Буш різко засудив черговий акт тероризму палестинського самогубця, жертвою якого в понеділок неподалік Тель-Авіва стали вісімнадцятимісячна дівчинка та її бабуся. Поранено понад сорок чоловік. «Є такі особи, котрі не бажають миру, і тому вони готові вбивати, щоб не допустити до миру»,- заявив Буш. Як повідомила агенція Рейтер, представники адміністрації США обговорюють із союзниками нові заходи, щоб скеровувати близькосхідній процес на шлях врегулювання конфлікту. Йдеться, насамперед, про визначення часових рамок для проведення нових переговорів між Ізраїлем та Палестинською адміністрацією. Однак, як зазначив державний секретар США Колін Павелл, на даний момент ще не можна говорити про американський план із точно визначеними термінами виконання його. «Ми провадимо далі консультації з друзями та союзниками», - додав представник адміністрації, який супроводжує президента Буша. Колишній президент Сполучених Штатів брав участь у переговорах мирного врегулювання, однак ця його особиста активність не увінчалася успіхом. Відтоді дипломатичними зусиллями не пощастило відновити мирних переговорів, і впродовж 20-місячного палестинського повстання загинуло понад 1300 палестинців та 480 ізраїльтян. Прем’єр-міністр Ізраїлю Аріель Шарон у вівторок у Єрусалимі заявив:

Аріель Шарон

Ми готові піти на болючі поступки заради істинного, тривкого, справжнього миру, реального миру. Проте слід вам знати, що ми не можемо і не підемо на жодні компроміси щодо нашої безпеки, безпеки ізраїльських громадян та безпеки Ізраїлю як держави.

Михайло Мигалисько

У відповідь на понеділковий теракт палестинського самогубця (відповідальність за вибух узяло на себе палестинське екстремістське угруповання «Бригади мучеників Аль-Акси) ізраїльські війська провели операції пошуку терористів у місті Дженін на Західному березі Йордану. Палестинські власті, які перебувають під сильним іноземним тиском узяти під контроль екстремістське угруповання, засудили теракт і водночас спростували звинувачення ізраїльської сторони, що палестинське управління заохочує до таких дій. Як відомо, так звана четвірка – США, Росія, ЄС і ООН – узгоджують деталі проведення через кілька місяців міжнародної конференції щодо політично врегулювання на Близькому Сході. «Ми чинимо згідно з нашим планом», - заявив у Римі президент Джордж Буш, і повідомив, що днями на Близький Схід прибуде заступник державного секретаря Вильям Борнс, і також директор ЦРУ Джордж Тенет, щоб посприяти процесу встановлення безпеки на палестинських землях.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG