Доступність посилання

ТОП новини

На індійсько-пакистанському кордоні стрілянина, а в Індії вибухи


На індійсько-пакистанському кордоні стрілянина, а в Індії вибухи

Прага, 29 травня 2002 – Світ з тривогою спостерігає за ситуацію навколо індійсько-пакистанського конфлікту. Сполучені Штати, Австралія, Нова Зеландія та низка інших держав закликали своїх співгромадян утриматися від поїздок до Індії та Пакистану. Сьогодні на їхньому кордоні не вщухала стрілянина, а в індійському штаті Гуджарат, де відбуваються постійні зіткнення між буддистами і мусульманами, знову лунали вибухи.

Індія закликає Пакистан розпочати рішучі дії для послаблення напруги, яка може перерости у війну. А тим часом голова британського зовнішньополітичного відомства Джек Стро на завершення свого миротворчого візиту заявив у Делі, що цей двосторонній конфлікт може мати наслідки для цілого світу: "Усі ми усвідомлюємо небезпеку стану напруги навколо Кашміру. Цей конфлікт, як я наголошував учора в Ісламабаді, стосується двох країн, це справа між урядами і народами Індії та владою й населенням Пакистану, але ця двостороння справа може ускладнити ситуацію в цілому світі."

Сьогодні на спільній прес-конференції у Делі індійський міністр закордонних справ Джасван Сінг заявив, що Пакистан мав досить часу для того, щоб встановити контроль над потоком терористів із Пакистану до Кашміру: "Індія терпляче вичікує виконання обіцянок Мушарафа. Це – необхідна умова для миру, це дуже важливо для глобальної боротьби з тероризмом."

Як повідомили західні джерела, у телефонній розмові з главою японського уряду прем’єр-міністр Індії сказав, що терпець Індії уривається. А учора Індія офіційно заявила, що не почне переговорів і не відкличе свої війська, які зараз перебувають напоготові, доки Пакистан не продемонструє боротьби з терористами і не зліквідує свої повстанські табори в Кашмірі. У зверненні в понеділок до народу Пакистану, його лідер генерал Первез Мушараф закликав Індію до переговорів, але водночас попередив, що у випадку нападу на Ісламабад, його країна дасть ворогові достойну відсіч.

Аналітики говорять про велику ймовірність війни у випадку ще однієї атаки, подібної до нападу на індійську військову базу 14 травня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG