Доступність посилання

ТОП новини

Білоруське міністерство закордонних справ каже, що ніколи не протестувало проти наміру сусідів долучитися до НАТО


Білоруське міністерство закордонних справ каже, що ніколи не протестувало проти наміру сусідів долучитися до НАТО

Мінськ, 30 травня 2002 - МЗС Білорусі заявляє, що поважає суверенне право України робити свій вибір. Про українські борги Мінськові в Білорусі говорити не хочуть.

Лише цього четверга на прес-конференції у міністерстві закордонних справ Білорусі було вперше озвучено офіційну реакцію Мінська на підсумки римського саміту Росія-НАТО та заяву України про намір інтегруватися до НАТО.

Заступник міністра Олександр Сичов заявив, що Білорусь розглядає новий механізм взаємодії "двадцятки", тобто 19 держав НАТО з Росією, як важливий крок щодо створення багатополярного світу. А про рішення Києва поступово наближатися до НАТО білоруський віце-міністр сказав:

Сичов: Те, що стосується України, то, природно, це право кожної держави -- визначати свій вибір та визначатися ті форми участі в інтеграційних процесах, які сьогодні відбуваються. І ми поважаємо суверенне право кожної держави.

Заявив Олександр Сичов, заступник міністра закордонних справ Білорусі. Проте раніше офіційний Мінськ категорично протестував проти поширення НАТО на схід -- спочатку була дуже негативна реакція на вступ Польщі до НАТО, а зовсім недавно -- на бажання Литви й Латвії теж долучитися до цього альянсу.

Білоруський президент Олександр Лукашенко навіть казав, що до кордонів Білорусі наближається "страшенний монстр НАТО". Тепер на зустрічі з Леонідом Кучмою у Чернігові президент Лукашенко був значно миролюбнішим. Я запитав віце-міністра Сичова, чи значить це, що Білорусь вже не буде протестувати проти розширення НАТО?

Сичов: А де ви бачили такі офіційні протести? Ви бачили протести? Хтось тут ходив із гаслами на вулиці чи як?

Олександр Сичов навіть заявив, що Білорусь вже запросила НАТО взяти участь у навчаннях на своїй території. Ці навчання будуть пов’язані з проблемами наслідків Чорнобилю і, можливо, Україна теж буде зацікавлена взяти в них участь.

Сичов: Республіка Білорусь офіційно внесла пропозицію щодо проведення спільних навчань країн Ради євроатлантичного партнерства й НАТО на території Білорусі 2004 року у випадку радіологічної загрози. Таку пропозицію було прийнято, і зараз вона перебуває в стадії подальшого вивчення та практичної реалізації.

Сказав Радіо Свобода заступник білоруського міністра закордонних справ. А речник МЗС Павло Латушка висловився з приводу свіжої домовленості президентів Білорусі та України розв’язати проблему українських боргів до 15 червня. На запитання, яку все ж таки суму має виплатити Київ, речник відповів:

Латушка: Питання суми щодо врегулювання питання фінансового характеру між двома боками уточнюється. Строк президентами встановлено, і до 15 червня буде підписано відповідну угоду.

Про українські борги в Білорусі особливо говорити не хочуть. Офіційні засоби масової інформації роблять наголос на політичних аспектах чернігівського саміту. А президентська газета "Советская Белоруссия" навіть пише, що "два минулорічних візити Леоніда Кучми до Мінська носили більше політичне забарвлення. В Україні проходили парламентські вибори. І українському президентові необхідна була підтримка найавторитетніших політиків".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG