Доступність посилання

ТОП новини

Взаємини ЄС-Росія. Близький схід


Взаємини ЄС-Росія. Близький схід

Прага, 30 травня 2002 – Серед інших міжнародних подій західні оглядачі коментують розвиток взаємин між Європейським союзом і Росією після самміту в Москві, а також ситуацію на Близькому сході.

Коментуючи обіцянки керівників Європейського союзу на самміті Росія-ЄС у Москві найближчим часом визнати російську економіку ринковою з усіма витікаючими звідси наслідками, британська газета «Файненшл таймс» підкреслює, що, визнаючи російську економіку ринковою, Європейський союз виявляє таким чином більше доброї волі щодо Москви, ніж Сполучені Штати. Звичайно, шлях Росії до ринкової економіки ще досить далекий, веде далі газета, бо Москва надто поволі вивільняє економіку з-під державного контролю. Зрештою, як вважає «Файненшл таймс», взаємини Європейського союзу з Росією теж далекі від бажаних. Серйозною перешкодою на шляху поліпшення взаємин між іншим став провал переговорів про безвізовий статус жителів анклаву Калінінградської області після прилучення в майбутньому до Європейського союзу Польщі й Литви. Тобто члени ЄС не готові надати Росії безвізовий коридор через свою майбутню територію, побоюючись актів злочинності і достав на Захід наркотиків. Проте обидві сторони, на думку газети, повинні дивитися на Калінінградську область у перспективі, як на зону вільної торгівлі між Росією і Європейським союзом.

Тим часом газета «Лос-Анджелес таймс» містить коментар колишнього міністра закордонних справ Великобританії Дейвіда Оуена у справі близькосхідного конфлікту. До речі, коментар сьогодні передруковує також газета «Інтернешанел геральд трібюн». Автор аналізує деякі можливості врегулювання кризи на Близькому сході. На думку коментатора, Сполучені Штати повинні запропонувати план, який передбачає поділ територій на дві держави. Для закріплення нового кордону США та інші країни повинні надіслати сюди наземні війська. Ключ до миру на Близькому сході, як підкреслює автор, лежить в узгодженні карти, тобто кордонів.

Водночас Саудівська Аравія, Йорданія і Єгипет мали б узяти активну участь в економічній відбудові палестинської держави, яка з часом мала би відновити економічні зв’язки з Ізраїлем, що допоможе відновити і взаємне довір’я.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG