Доступність посилання

ТОП новини

Білий карлик загрожує Землі


Білий карлик загрожує Землі

Прага, 30 травня 2002 – Скільки вже оголошувалося різних космічних загроз для нашої маленької, у порівнянні з безмежним космосом, Землі. І атака великих астероїдів, і можливі напади інопланетян, і бомбардування її надважкими елементами, що є, до речі, реальністю, та багато інших. І от додалося ще одним космічним страхом – білим карликом із подвійної зіркової системи. І причетна до відкриття цієї загрози Землі студентка з Гарвардського університету /США/.

Так, дійсно, студентка, точніше підготовка студентки Гарварду Карін Сендстром до семінару стали причиною до уточнення можливостей подвійної зірки HR 8210, яка була відкрита астрономами на відстані від Землі у 150 світлових років ще 1993 року. Цікавість студентки до цієї подвійної системи призвела до уточнення її можливої еволюції. І виявилося, що впродовж кількох сот мільйонів років білий карлик цієї системи може набрати свою масу до критичної і станеться вибух супернової, котрий погрожує зруйнувати озоновий захист Землі. Білий карлик набере силу від своєї сусідки, яка може незабаром, також кілька сот мільйонів років, стати червоним гігантом і таким чином віддати частину своєї маси карликові-сусідові, що призведе до вибуху його у супернову. Але астрономи вважають, що за той час Землі може віддалитися у Космосі на безпечну відстані.

Цікав інше, що повідомили нещодавно американські астрономи з Балтімора. Вони відшукали радіоактивні залишки супернової, вибух якої стався два мільйони років тому у зоряному скупченні Скорпіон-Центавр. Той випадок вражаюче співпадає з таємничим проникненням вже згаданих важких ізотопів крізь земну кору і масовим зникненням морського життя на нашій матінці Землі. Тобто, мала місце реальна катастрофа, причиною котрої був вибух супернової. І в той час Скорпіон – Центавр був віддалений у двічі дальше, аніж нині згаданий уже карлик із подвійної зірки HR 8210. Так що були колись космічні катастрофи і будуть нові але у людському вимірі такі прогнози не реальні. Хоча хто знає, який з песимістичних космічних прогнозів для Землі може бути дальшим, а який ближчим?

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG