Доступність посилання

ТОП новини

Три колишні американські державні діячі про міжнародний тероризм


Три колишні американські державні діячі про міжнародний тероризм

Прага, 30 травня 2002 - У Вашингтоні відбувся круглий стіл в рамках Ради у закордонних справах, на якому виступили три колишні американські радники з питань національної безпеки - Збігнев Бжезинський (Zbigniew Brzezinski), Семюел Бергер (Samuel Berger) та Брент Скаукрофт (Brent Scowcroft). Усі вони погоджуються з тим, що війна з тероризмом – явище глобальне, а не лише справа Америки.

Нинішній американській адміністрації слід позбутися свого стереотипу про те, що тероризм – суто американська проблема, інакше є небезпека того, що будь-яка країна матиме право прикриватися боротьбою з тероризмом для задоволення політичних інтересів – вважає колишній радник президента – демократа Джіммі Картере Збігнєв Бжезиньский. "Дуже важливо розуміти, що тероризм світове явище. Ми просто останні, хто постраждав від нього, але його жертвами з різних політичних причин є багато країн. І якщо ми не розглядатимемо тероризм у глобальному контексті, ми поставимо під сумнів пріоритети власної політики, і дамо приклад іншим використовувати війну з тероризмом для своїх конкретних цілей."

Американські фахівці з питань національної безпеки вважають Аль-Каїду найнебезпечнішою для Сполучених Штатів терористичною організацією. Радник колишнього президента Клинтона Семьюел Бергер наголосив, що нинішній адміністрації слід зосередитися на цілковитому знищенні Аль-Каїди, а не розпорошувати своєї уваги на Іран, Ірак і Північну Корею. "Поширюючи війну з тероризмом, про що говорив Буш згадуючи "вісь зла у світі", ми перестаємо концентруватися на головному ворогові – Аль-Каїді. Директор ЦРУ Тенет наголосив, що вона життєздатна й смертоносна. Навіть якщо ми розглядатимемо тероризм дуже вузько, наприклад, як антиамериканських ісламських "джігадистів", ми надовго затягнемо боротьбу з ним."

І третій учасник круглого столу - Брент Скаукрофт, котрий був радником президентів республіканців: наприкінці 70-х років Джеральда Форда і наприкінці 80-тих Джорджа Буша старшого. На думку Скаукрофта, стратегія боротьби з тероризмом змінюється: замість воєнних операцій США буде боротися за допомогою інтелекту. "Воєнний етап боротьби з тероризмом завершується. Але, це лише початок. Відтепер починається війна інтелектів."

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG