Доступність посилання

ТОП новини

У Російській Федерації боротьба із тероризмом одна із найважливіших в діяльності держави


У Російській Федерації боротьба із тероризмом одна із найважливіших в діяльності держави

Москва, 30 травня 2002 - У Російській Федерації боротьба із тероризмом одна із найважливіших у діяльності держави. Однак, можна сказати, що для Росії ця ситуація пов'язана не просто з терористичною небезпекою, але й з деякими серйозними помилками у державній політиці.

На недавньому саміті у Римі російський президент Володимир Путін порівняв недавній терористичний акт 9 травня у дагестанському місті Каспійськ із подіями 11 вересня минулого року у Сполучених Штатах.

Російське політичне керівництво наполегливо доводить, що боротьба з тероризмом для Росії стала актуальною ще тоді, коли Захід не усвідомлював усієї небезпеки терористичних атак. І саме не усвідомлення цієї небезпеки призвело до нерозуміння російської політики у Чечні.

Однак, із цією тезою тяжко погодитися. Захід завжди підтримував боротьбу з тероризмом. Однак, гостро критикував Москву за неадекватне застосування сили на території Чеченської Республіки. Ще б пак, адже саме нерозуміння російським політичним керівництвом необхідності політичного вирішення чеченської проблеми, практично допомагає тим силам у Чечні, які виступають за терористичний шлях боротьби за доведення своєї правоти.

І це почалося не з моменту проголошення незалежності Ічкерії прихильниками її першого президента Джохара Дудаєва. Можна сказати, що тотальну помилку російське політичне керівництво здійснило саме тоді, коли розпочало першу чеченську війну і коли на бойові дії на території Чечні прихильники Джохара Дудаєва відповіли терористичними заходами.

Тепер можна сказати, що тероризм став звичайним явищем на території Російської Федерації. Вибухи житлових будинків, вибух у підземному переході у центрі російської столиці, постійні повідомлення про терористичні акти на Кавказі - усе це буденність.

А між тим, які висновки можна зробити з цієї ситуації? Найперший, здається, можливість політичного вирішення чеченської проблеми, що дало б можливість зупинити тероризм. Однак, російське керівництво не зважаючи на те, що поки що не може забезпечити стабільність у Чечні і вирішити питання чеченських біженців, наполегливо продовжує відстоювати ідею саме силового, військового вирішення чеченської проблеми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG