Доступність посилання

ТОП новини

Прямий Ефір: Перші результати всеукраїнського перепису населення. Що стоїть за цифрами?


Прямий Ефір: Перші результати всеукраїнського перепису населення. Що стоїть за цифрами?

Київ-Прага, 30 травня 2002 - Передачу з Києва веде Надія Степула. Гості київської студії: директор Інституту регіональної й глобальної безпеки Леонід Тупчиєнко, шеф-редактор журналу «Політична думка» Володимир Полохало і на телефонному зв’язку з Москви наш кореспондент Віталій Портников.

Передачу з Праги веде Ірина Халупа:

Переходимо до другої теми: “Перші результати всеукраїнського перепису населення. Що стоїть за цифрами?”

Державний комітет статистики України оприлюднив дані першого етапу обробки результатів усеукраїнського перепису, який відбувся наприкінці минулого року. За попередніми даними, на 5 грудня 2001 року чисельність населення України становила 48 мільйонів 416 тисяч осіб, 67% із яких – міські жителі. Про інші результати всеукраїнського перепису, а також про політичні пристрасті, якими він супроводжувався розповідає Сергій Руденко:

Півроку тому намір Держкомстату провести всеукраїнський перепис населення більшість лідерів політичних сил сприйняли з підозрою. Мовляв, у такий спосіб влада намагається, так би мовити, “продіагностувати” електорат напередодні парламентських виборів. Зокрема, малося на увазі не лише вивчення соціального статусу громадян і тих проблем, якими вони переймаються, а й з’ясування кількості, так званих, “мертвих душ”, голоси яких теоретично можна було б долучити на підтримку провладного блоку.

Урядовці, звісно, ж відкидали усі звинувачення. На вимогу депутатського корпусу повинні були навіть пояснювати свої благородні наміри. Після досить скромних результатів “Єди” на виборах до Верховної Ради можна констатувати: якщо влада і скористалася результатами перепису, то вкрай незграбно.

Остаточні дані, отримані шляхом автоматичної обробки, очікуються в листопаді-грудні цього року.

А поки що попередні результати свідчать, що українців уже не 50 мільйонів, як про це ще зовсім нещодавно нас переконувала політична реклама, а 48 мільйонів 416 тисяч осіб. З них – майже 26 мільйонів - жінки і 22 мільйони – чоловіки. Щоправда, результати перепису так і не дали відповіді на запитання, яка ж усе таки кількість українських громадян сьогодні є за межами держави.

Неофіційні дані свідчать, що нині на заробітках за кордоном перебуває близько чотирьохсот-п’ятисот тисяч осіб.

Щодо інших результатів усеукраїнського перепису. З 454 міст України п’ять міст-мільйонників, у 37 проживає від 100 до 500 тисяч осіб, у 9 – понад 500 тисяч жителів. У Києві кількість населення становила 2 мільйони 600 тисяч осіб. Решта ж результатів стане відома лише через півроку.

Ірина Халупа

Ми намагалися сьогодні запросити представника Держкомстатистики, аби дещо прокоментувати ці цифри. На жаль, вони всі дуже зайняті. Відбуваються різні виїзді засідання. Половина працівників Держкомстату наразі в Криму. Там з заступником голови Державного комітету статистики Наталею Власенко розмовляла Марина Пирожук.

(запис)

Говорить Наталя Власенко:

Стосовно підсумків, які ми тільки отримали (це попередні підсумки, які можуть бути уточнені) можна сказати: станом на 5 грудня 2001 року кількість населення України становила 48 мільйонів 416 тисяч осіб. Відхилення переписних даних щодо кількості населення від даних поточного статистичного обліку на кінець 2000 року складає лише 0, 95%. Слід зазначити, що в країнах СНД та Балтії, які вже здійснили переписи, означена різниця становить від 1, 34% до 4,68%. У Балтії така різниця в 4 рази вище за нас.

Це свідчить про те, що у нас різниці між даними поточної статистики і новими даними перепису практично не існує.

За результатами перепису встановлено, що в Україні 54% жінок, 46% чоловіків. Різниця між співвідношенням чоловіків і жінок останнім часом скорочується. Вона була помітна після Другої світової війни (різниця становила 4,7 мільйона осіб). На сьогодні така різниця 3,4 мільйона осіб.

Підбиті підсумки і стосовно населення, яке проживає в міській і сільській місцевості. Кількість міського населення в нас складає 32 мільйони 538 тисяч осіб, сільського – 15 мільйонів 878 тисяч осіб.

Співвідношення міського й сільського населення становить 67,33 %.

За роки, які минули після перепису 1889 року, кількість міст в Україні збільшилося на 20. На дату перепису – 5 грудня 2001 – їхня кількість складає 464 міста.

Серед них 37 – це міста з кількістю населення від 100 до 500 тисяч мешканців, 9 міст налічують понад півмільйона осіб, а у 5 із них кількість населення перевищує мільйон осіб. У Києві 2,6 мільйона осіб.

Ірина Халупа

Не знаю, шановні гості та слухачі, чи ці цифри є для вас несподіванкою. Багато хто нетерпляче чекає інших результатів – етнічного складу, інформації щодо мови.

Але поговоримо про те, що маємо. Вражає те, що українське населення зменшилося на 3 мільйони. Напевно, тут спрацювало кілька чинників. Хотілося б почути думки наших гостей. Де ж ділися 3 мільйони осіб, пане Тупчієнко?

Леонід Тупчієнко

Ви знаєте, чесно скажу – я не знаю, куди вони ділися. А спробувати проаналізувати цей процес я б хотів би зі слів такого... привіту пані Власенко. Це ж треба, помітити похибку прибалтів - як вони не вміють своїх рахувати. І не помітити , що населення України на 3 мільйони зменшилося...

Це дуже важливо, що в нас стільки міст.

Також вона сказала, що неістотна різниця між чоловічим і жіночим населенням, а ця різниця становить 4 мільйони! Це долі людей, це майбутні сім’ї, це відсутність майбутніх дітей.

Сьогодні ясно, що зменшення населення відбулося, насамперед, з економічних причин.

Адже динаміка така - скорочення міського населення на 2 мільйони й збільшення майже на 2 мільйони сільського (багато з них пішли на базар, а скільки поїхало за кордон).

Ця динаміка тривожна. Сподіваюся, ці цифри не злякають, а протверезять наших політиків.

Володимир Полохало

Думаю, що попередні підсумки дають мало інформації не тільки для аналізу, але й для роздумів. Але є можливості вже сказати: та горда фраза – “нас 52 мільйони” - це вже факт історії. Нас вже 48 із половиною мільйонів. Йдеться про зменшення населення майже на 3, 5 мільйони порівняно з переписом 1989 року.

Словами демографів, відбувається депопуляція населення. Це не тільки загальні тенденції, які є у багатьох європейських країнах.

Доклад ЮНЕСКО 1999 року відзначав, що Україна стає одною з найбідніших країн Європи. Бідність, про яку сьогодні мало говорять, - це тотальне масове явище.

Ірина Халупа

Спостерігається певне зменшення сільського населення, люди тікають до міст. Урбанізація – проблема, яка існує по всьому світові.

В одному із звітів ЮНЕСКО чи ООН йшлося, що урбанізація відбувається, зокрема, у країнах третього світу. І немає інфраструктури, щоб задовольнити такий потік людей до міст. Україна традиційно була сільськогосподарською країною. Як розцінити цю урбанізацію, які вона несе перспективи для соціального та політичного розвитку України?

Володимир Полохало

Актуальне питання, я сам хотів його порушити. Урбанізація має штучний характер в Україні. І сьогодні важко прослідкувати якісь тенденції цього процесу.

Багато з них, хто сьогодні мешкає в містах наполовину є сільськими жителями. Я знаю багатьох науковців, професорів, викладачів, які вдень працюють в аудиторії, а ввечері, не кажу вже про суботу-неділю, їдуть на свої ділянки...

Ірина Халупа

Шановні гості, наша передача закінчується. Дякую усім. До наступної зустрічі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG