Доступність посилання

ТОП новини

ФБР одержало більше влади для здійснення внутрішньої розвідки


ФБР одержало більше влади для здійснення внутрішньої розвідки

Прага, 31 травня 2002 – Конгрес Сполучених Штатів проголосував за надання Департаменту юстиції широких повноважень для вишукування потенційних терористів. Таким чином ФБР, яке є частиною департаменту юстиції, матиме більшу свободу у здійсненні розвідувальної діяльності. Така свобода не подобається деяким захисникам громадянських свобод.

Провідне американське правоохоронне відомство має нову місію: якщо раніше ФБР займалося боротьбою із злочинністю, то тепер його головне завдання запобігати тероризмові. Правила роботи федеральних агентів, схвалені 30 років тому, забороняли їм займатися контр-терористичною діяльністю, особливо щодо релігійних груп, і користуватися інформацією з Інтернету. Але нові положення дозволяють співробітникам ФБР офіційно звертатися до релігійних установ і підключатися до розмов по Інтернету для виявлення підозрілих осіб. Розвідувальну діяльність ФБР має право вести лише в межах Сполучених Штатів, а зовнішньою розвідкою традиційно займається ЦРУ.

Директор Федерального Бюро Розслідувань Роберт Мюллер (Robert Mueller) та його шеф Міністр юстиції Джон Ешкрофт (John Ashcroft) учора оголосили нові правила ФБР у штаб-квартирі бюро у Вашингтоні. Це сталося на другий день після публічного обговорення нагальних змін в організації, яка, як визнав Мюллер, виявилася нездатною передбачити терористичні атаки на американські міста. Помилки ФБР зашкодили репутації бюро, чиїх агентів американці вважали найфаховішими експертами у боротьбі із злочинністю.

Директор ФБР Мюллер запевнив, що відтепер його агенти матимуть більше можливостей знешкоджувати потенційних терористів: "Нам також слід дати більше свободи нашим найкращим агентам, щоби вони могли агресивніше розслідувати заколоти терористів, минаючи бюрократичні перепони."

Міністр юстиції погодився з цим і висловив надію, що тепер, коли агенти ФБР матимуть більше свободи, вони зможуть краще захистити націю: "Ми не збираємося чекати, щоб після терористичного нападу шукати причини в руїнах. Натомість, ФБР слід втрутитися завчасно й агресивно взятися до аналізу інформації, яка може пролити світло на можливий теракт."

Президент Буш заявив у Білому Домі, що нові повноваження ФБР були ретельно опрацьовані. Він висловив сподівання, що ці повноваження не обмежуватимуть американських свобод: "Ми шануємо нашу Конституцію і поважаємо дорогі нам свободи. Ми хочемо бути впевнені, що зробили все можливе для попередження подальших терактів, для оборони Америки. ФБР вимагало змін."

Попри великі сподівання, деякі захисники громадянських прав висловлюють побоювання, що широкі повноваження бюро розслідувань можуть створити небезпечний прецедент обмеження американських свобод. Один із противників нововведень - Іван Іленд (Ivan Eland), експерт незалежного інституту Като у Вашингтоні. Він вважає, що ФБР не завжди було ефективним у добуванні інформації, і що його агенти навряд чи здатні виявити професійних терористів: "Ми у найгіршій у світі ситуації – ми не маємо контролю над терористами, але матимемо контроль над невинними громадянами."

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG