Доступність посилання

ТОП новини

В Киргизстані – новий прем’єр росіянин


В Киргизстані – новий прем’єр росіянин

Прага, 31 травня 2002 – Вперше за останнє десятиліття прем’єр-міністром Киргизстану буде етнічний росіянин. Його кандидатуру вчора схвалила верхня палата киргизького парламенту. Але з боку представників опозиції вже звучать протести через те, що новий керівник уряду не знає киргизької мови.

Ніколаю Танаєву 57 років. Він народився в Пензенській області Росії, за професією будівельник, закінчив вуз у Казахстані. Танаєв не вперше займає керівну посаду: до того він був першим віце-прем’єром. Уряд, до якого він належав, пішов у відставку після кривавого побоїща в березні цього року в Аксийському районі Киргизстану. Кажуть, що міліція незаконно застосувала зброю, щоб розігнати демонстрацію. В результаті загинуло шестеро осіб, майже сотня зазнала поранень.

Президент Киргизстану Аскар Акаєв наголошує, що головне завдання нового уряду – об’єднати народ. "Нова ідея національної демократії має співпадати з ідеєю, що Киргизстан є нашим спільним домом. Ми повинні мати науку з трагедії в Аксах," - каже Акаєв. Зі свого боку, новий голова киргизького уряду вже підтвердив, що його пріоритетом будуть права людини.

Проте опозиція не задоволена вибором Акаєва. Як наголошує Бокір Улу з опозиційної киргизької партії Еркін, президент призначив людину, яка ніколи не зможе стати його наступником. Улу також звертає увагу на те, що Танаєв працював у попередньому Кабінеті Міністрів і тому його не можна вважати новим урядовцем, по-друге, щойно призначений прем’єр не знає киргизької мови, хоча довго живе в країні. Звучать і закиди, що киргизький президент просто хоче вислужитися перед Москвою і заручитися її підтримкою на переговорах з опозицією.

Щоправда, є політики, які вважають, що Акаєв зробив правильний вибір, не в останню чергу тому, що Киргизстан - багатонаціональна держава. Аби заспокоїти критиків, президент провів консультації з представниками обох палат парламенту. ОБСЄ привітало такий підхід як крок до стабілізації політичної ситуації у Киргизстані.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG