Доступність посилання

ТОП новини

Прямий Ефір: Про українських дітей... Як захищає українська держава тих, кого в будь-якій країні називають своїм майбутнім?


Прямий Ефір: Про українських дітей... Як захищає українська держава тих, кого в будь-якій країні називають своїм майбутнім?

Київ-Прага, 31 травня 2002 - Передачу з Києва веде Віктор Міняйло. Гості київської студії: народний депутат Анатолій Матвієнко – голова Української республіканської партії “Собор”, член фракції блоку Юлії Тимошенко (представляє опозицію), народний депутат Володимир Нечипорук – заступник голови парламентської фракції СДПУ(о) і журналістка, ведуча програми “Державні діти”, Евеліна Виноградова.

Передачу з Праги веде Зиновій Фрис

Зиновій Фрис

Моє запитання до Евеліни Виноградової, журналістки, ведучої програми “Державні діти”. Якщо говорити про дітей, який аспект цієї проблеми Вам видається найсерйознішим, таким, який потребує негайного втручання й держави, і депутатів - кого завгодно.

Евеліна Виноградова

Думаю, зі мною погодяться усі, якщо я скажу, що всіх дітей слід захищати, якщо порушуються їхні права, бо дітей в Україні стає все менше. Їх зараз 10 мільйонів – це дуже мізерна цифра для такої країни, як наша. Має бути десь 25 мільйонів. Але серед них найбільш незахищені – це справді діти вулиці. Я слухала цифри, які називала моя перша колега і я не знаю, звідки вона їх узяла. Важко перерахувати, скільки цих дітей узагалі, бо вони мігрують. Це держава у державі. Вони живуть за своїми законами, дуже жорстокими. Я не знаю, що буде з ними потім. Яке майбутнє нас очікує? Ці діти живуть із нами, серед нас, вони нікуди не подінуться. Вони не будуть мати професії, житла. Вибори в них іншого немає. Ці діти живуть у підвалах, каналізаційних люках, там вони живуть цілими таборами – від 3 рочків і більше. Я з ними спілкуюся, це видовище катастрофічне. Я ще стикнулася з тим, що майже всі ці діти не відвідують школу. Серед них ті, хто немає читати, не знає абетки.

Навіть в армію їх не можна буде взяти....

Віктор Міняйло

Хто ж несе реальну юридичну відповідальність за забезпечення допомоги, за виховання....

Евеліна Виноградова

Яка відповідальність, якщо в ці підвали ніхто не заглядає! А якщо заглядає – це міліція з каральною метою. Я вважаю, що треба цих дітей вивчити. Так робиться за наказом Путіна в Москві. Треба заснувати цілку кількість реабілітаційних центрів. Сказали, що таких дітей 28 тисяч в Україні. Їх тільки в Києві 28 тисяч. Спочатку була цифра 40 тисяч, потім 50.

Зиновій Фрис

Ніхто не знає, скільки таких дітей, бо немає статистики.... Запитання до пана Матвієнка. Ви займалися і за радянських часів молоддю, дітьми. Який аспект видається Вам найсерйознішим?

Анатолій Матвієнко

Тема боротьби з наслідками є безперспективною. Якщо подивитися в коріння, яке народжує такі результати і намагатися якось з цим упоратися. Сьогодні 5 мільйонів людей працює за кордоном, а це 5 мільйонів сиріт, маємо 43 центи – оплата з годину праці. У той час, як у Німеччині, 25 доларів, маємо 70% , які отримують середню зарплату меншу, ніж прожитковий мінімум. Це все злидні. Сьогодні потрібно боротися з цим. Я звертаюся до всіх, хто їздить на мерседесах, до тих, хто хвалить цей режим – зрозуміти, що завтра ми будемо старими людьми при тих дітях, які сьогодні є бомжами. Це буде держава, коли ці діти вступлять у найбільш активну соціальну фазу. Ось над чим треба думати. А тепер я повертаюся до того послання. Чи є хоч слово, розділ за безпритульних дітей, чи є акцент? Немає нічого. На 12% піднести зарплату й пенсію – вирішить це цю проблему? Ні.

Ми кажемо – європейський вибір. А це - стандарти. У якій країні є такий стан дітей, як у нас? Отже треба досягти європейських стандартів у вирішенні цих питань – а потім іти в Європу.

Мені дуже прикро, ми всі плачемося. А в нас є головне завдання – це привести українську патріотичну розумну владу до крісла, до штурвала, і забрати нечисть, яка сьогодні доводить нас до такого зубожіння.

Зиновій Фрис

Дякую. Пане Нечипорук, чи щось збираються зробити з цього питання в Україні, на зразок того, що зробили в Росії? Там усе -таки щось вирішується, в Україні на високому рівні з цієї проблеми – абсолютне мовчання.

Володимир Нечипорук

Кинуті, безпритульні діти – це біль, хвороба нашого суспільства, а також усього світу – тільки в деяких країнах краще, в деяких гірше.

Тому боротися з цим потрібно. Правильно сказав Анатолій Матвієнко – проводити всі реформи. Із-за скорочень в армії, правоохоронних органах люди в 40 років повиходили на пенсій ( це 30% пенсіонерів, які з’явилися), і бюджетні гроші витрачаються практично на годування людей молодих, працездатних і здорових.

А щодо дітей - дійсно, повинна бути програма. І президент заявив, що буде така програма, але вона має бути поєднана з реформами в суспільстві в цілому - це пенсійна, фінансово - банківська, аграрна.

Зиновій Фрис

На жаль, наша передача завершується. Усім дякую. До наступної зустрічі!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG