Доступність посилання

ТОП новини

Скандал в Ізраїлі, пов’язаний з ім’ям туристки з України Ірини Миколаївни Поліщук


Скандал в Ізраїлі, пов’язаний з ім’ям туристки з України Ірини Миколаївни Поліщук

Єрусалим, 3 червня 2002 - Українська етнічна діаспора в Ізраїлі та палестинській автономії, яка налічує понад 30 тисяч осі, була втягнута не по її волі у близькосхідний конфлікт по обидві сторони барикад. Про це свідчить скандал в Ізраїлі, пов’язаний з ім’ям туристки з України Ірини Миколаївни Поліщук.

Етнічні українці проживають як в Ізраїлі, так і в Палестинській автономії. На ізраїльському боці - це репатріанти, які прибувають сюди звичайно у складі змішаних сімей. Дружини арабських студентів, що навчалися в Україні та нелегальні заробітчани. Серед них представники найстародавнішого фаху на землі.

На палестинському боці - це, звичайно, дружини арабів, які зустрілися зі своїми нареченими або в Україні, або вже в Ізраїлі. Саме до цієї категорії належить Ірина Миколаївна Поліщук, що опинилася у центрі скандалу, який не приніс честі ізраїльським органам безпеки.

Ірина була затримана разом із своїм чоловіком Ахмедом Салемом Сарахною мешканцем табору біженців Дегайше, що поблизу Віфлеєма. Вони підвезли на своєму автомобілі двох терористів-самогубців до міста Рішон-Ліційон, де один із терористів підірвав бомбу, від вибуху якої потерпіли десятки ізраїльтян, серед них чимало вихідців з України.

Ірина проживала в Ізраїлі за фальшивими документами на ім’я Марини Пінською і завдяки цьому військові патрулі без особливого контролю пропустили її автомобіль до місця теракту. Вже п’ять днів Ірина перебуває у в’язниці, де вона трималася своєї версії, що вона є Мариною Пінською і не знала, кого везла у своїй машині і для чого. Проте, ізраїльська преса, що не дрімає і дізнається всього, виявила правду і повідомила про це одночасно і органи безпеки і широку громадськість, що поставило перших у вельми неприємне становище.

Зі світлин ізраїльських газет дивиться надзвичайно гарна жінка. Не випадково, що Ахмед Сарахне так закохався відразу ж, коли зустрів її, як клієнт масажного кабінету у Тель-Авіві. Вони поїхали в Україну, де зареєстрували свій шлюб 1999 року. Утім, і Ахмед дістав їй фальшивий паспорт на ім’я Марини Пінської. Таким чином, в Ізраїлі стали існувати дві жінки з тотожним іменем.

Коли ізраїльські медіа спочатку повідомили про те, що терористам допомагала репатріантка з Білорусі Марина Пінська, справжній Марині прийшлося несолодко, бо їй стали погрожувати розправою.

Тепер, і Ірина Поліщук і її чоловік перебувають в ізраїльській в’язниці. Їхня єдина дитина зараз в Україні, де її виховують батьки Ірини. В Ахмеда Сарахни є, як у справжнього мусульманина, ще одна дружина та п’ятеро дітей від неї.

Коли замислюєшся над трагедією Ірини Поліщук та інших українців, що волею-неволею втягнуті в реалії сьогоднішнього кривавого конфлікту на Близькому Сході, який не мусив би мати до них безпосереднього відношення, стає сумно на серці. Проте цілком ясно, що не може бути прощення ані терористам, ані їхнім підсобникам.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG