Доступність посилання

ТОП новини

Прямий Ефір: Юлія Тимошенко прохатиме турецьку владу посприяти у наданні політичного притулку її колегам, яких затримали українські спецслужби у Туреччині


Прямий Ефір: Юлія Тимошенко прохатиме турецьку владу посприяти у наданні політичного притулку її колегам, яких затримали українські спецслужби у Туреччині

Київ-Прага, 3 червня 2002 - Передачу з Києва веде Сергій Грабовський. Гості київської студії: народний депутат, колишній міністр закордонних справ Борис Тарасюк, народний депутат, голова Спілки офіцерів України, у минулому полковник СБУ, колишній член Координаційної ради з питань судово-правової реформи при президенті Григорій Омельченко, директор політико-правових програм Центру ім. Разумкова Ігор Жданов.

Передачу з Праги веде Ольга Буряк

Ольга Буряк

У Туреччині, на курорті Анталія, українські спецслужби разом з місцевою поліцією затримали 4 колишніх колег Юлії Тимошенко, в тому числі її свекра Геннадія Тимошенка, який очолює корпорацію Єдині Енергетичні Системи України. Разом із ним затримано голову правління корпорації і двох бухгалтерів. Як повідомила лідер блоку Юлія Тимошенко, справа її свекра та колег розглядається зараз турецьким судом, а сама вона звернулася до Туреччини посприяти у наданні їм політичного притулку. Пані Тимошенко, яка раніше очолювала Єдині Енергетичні Системи, була також звинувачена Генпрокуратурою у дачі хабара Павлові Лазаренку, хоча у квітні всі звинувачення з неї було знято. А сьогодні вона пояснила затримання своїх колег у Туреччині таким чином.

Юлія Тимошенко

Такі дії просто віддзеркалюють моральний стан людей при владі та ті методи, якими вони готові боротися. Ніяких перешкод, моральних обмежень для них не існує. Ніхто ніяких обґрунтувань не давав, але ми розібралися за ці дні і з’ясували, що невірно було нараховане ПДВ, і тому ці люди знаходилися під наглядом Генпрокуратури. Обвинувачення їм – невірне нарахування ПДВ. Більше інформації не маємо, оскільки ми тільки встановили зв’язок. Але ми звернулися до правових органів Туреччини за роз’ясненням ситуації, наданням усіх судових документів, які були під час нашої політичної боротьби, і звернулися з проханням надати цим людям політичного притулку. Я думаю, що турецька сторона ретельно розбереться з тим, що відбувається навколо мене і цих людей і зробить вірні висновки. Поки справа щодо передачі моїх партнерів і моїх родичів до України знаходиться в турецькому суді, який буде з’ясовувати, що робити. Ці люди поки знаходяться там як затримані, і ми намагаємося їх звільнити до моменту прийняття остаточних судових рішень.

Ольга Буряк

Це була Юлія Тимошенко. Один із заступників її блоку Олександр Турчинов повідомив Радіо Свобода, що названі працівники Енергетичних Систем в Анталії перебували на відпочинку, але Генпрокуратура стверджує, що керівний склад корпорації переховувався від Інтерполу. Детальніше цю справу з’ясовувала Юлія Жмакіна.

Юлія Жмакіна

Турецьке видання «Мілієт» про затримку 4 українців у популярному курортному місті Анталія повідомляє як про епізод із справи екс-прем’єр-міністра України Павла Лазаренка. Голова правління корпорації Єдині Енергетичні системи Євген Шаго, генеральний директор Геннадій Тимошенко, колишній бухгалтер Лідія Сокольченко та головний бухгалтер корпорації Антоніна Палюра були оголошені у розшук, як повідомляє видання, за фінансові оборудки при поставках за кордон природного газу. Ïх звинувачують у приховуванні валютної виручки корпорації Єдині Енергетичні Системи на суму 181 мільйон 542 тисячі доларів за період 1996, 1997 років, розкраданні державних коштів в особливо великих розмірах за період 1997-1999 років у складі організованої групи, замаху на викрадання 22 мільйонів 910 тисяч гривень і контрабанді природного газу на суму 2 мільярди 251 мільйон доларів. Заступник генпрокурора Микола Обіход підтвердив інформацію з Інтернет сайтів. Говорить заступник керівника прес-центру Генеральної прокуратури України Юрій Бойченко.

Юрій Бойченко

Микола Сергійович сказав, що ці громадяни, прізвища яких ви знаєте, затримані по лінії Інтерполу із оголошеного Генпрокуратурою України розшуку їх. Вони затримані відносно справи Лазаренка й Тимошенка згідно постанови українського суду. Вони знаходилися в розшуку і переховувалися від Інтерполу. Ми чекаємо рішення турецької сторони.

Юлія Жмакіна

Юрист, колишній голова Печерського райсуду столиці Микола Замковенко дивується.

Микола Замковенко

Вони мені зараз називають інформацію – 1996, 1997,1999 роки, і виникає закономірне питання, де були раніше органи, які за цим слідкували. До 1999 року чи до січня 2001 року можна було розкрадати, а після цього вже не можна?

Юлія Жмакіна

Юрист Микола Замковенко на час ухвалення Печерським райсудом столиці рішення про затримання та доставку у суд під вартою керівництва корпорації Єдині Енергетичні Системи вже не був головою цього суду. Кажуть, що саме незручні для влади рішення, винесені Замковенком у справах Лесі Гонгадзе і Юлії Тимошенко коштували йому посади голови Печерського суду.

Микола Замковенко

Києво-Святошинський районний суд в Київській області взагалі скасував всі постанови щодо порушення кримінальних справ, які розслідуються про Єдині Енергетичні системи і про скасування міри запобіжних заходів стосовно Юлії Тимошенко та Олександра Тимошенка. Це випливає із основної справи, де були фігуранти справи Юлії Тимошенко та Олександра Тимошенка. Якщо прокуратура подала подання до Печерського районного суду, і він прийняв рішення про утримання під вартою і доставку до суду цих 4 фігурантів, які затримані в Анталії, то адвокати цих осіб мали би все це знати і подати свою апеляцію на це рішення Печерського районного суду.

Юлія Жмакіна

Генеральна прокуратура України очікує якнайскорішої екстрадиції Геннадія Тимошенка, Євгена Шаго, Лідії Сокольченко та Антоніни Палюри до України, які, за деякими даними, не так давно виїхали до Туреччини на відпочинок.

Ольга Буряк

У нас в студії народний депутат від блоку Юлії Тимошенко Григорій Омельченко. Пан Омельченко став сьогодні головою Спілки офіцерів України , і ми його з цією посадою вітаємо. Пан Омельченко, у 1997 –1999 роках Ви були членом координаційної ради з питань судово-правової реформи при президенті, яку тоді очолював Горбулін. Саме на той час, як вважає українська прокуратура, Єдині Енергетичні Системи розкрадали державні гроші, і уможливлював це їм тодішній прем’єр Лазаренко, який, начебто, зробив корпорацію монополістом на імпорт газу в Україну. Після того, як президент Кучма звільнив Лазаренка, Ви активно наполягали на необхідності його арешту. Усі пригадують схеми розкрадання коштів Єдиними Енергетичними Системами, які Ви малювали. І зараз Ви в блоці Тимошенко. Поясніть, будь ласка, чи вважаєте Ви тепер правомірними звинувачення Генпрокуратури в причетності до цього затриманих у Туреччині керівників корпорації?

Григорій Омельченко

З’їзд Спілки офіцерів України, який обрав мене головою відбувся 1 червня і прийняв такі рішення, як звернення до Верховної Ради України про початок процедури імпічменту президенту Кучмі і створення слідчої комісії для розслідування злочинів, скоєних президентом Кучмою. З’їзд підтримав на виборах Олександра Жира і Володимира Олійника.

Ольга Буряк

Пане Омельченко, давайте наступного разу поговоримо про президента, давайте сьогодні поговоримо про Тимошенко.

Григорій Омельченко

Шановні ви мої, хто-хто, а мабуть більше мене, ніхто не знає, що відбувається навколо, так званої, справи Тимошенко.

Так от ви трошки помилилися, на цілих чотири роки. У грудні 1994 року й у квітні 1995 року, коли Павло Лазаренко був ніхто, він лише був народним депутатом України, головою Дніпропетровської обласної ради і не мав управлінських повноважень, я офіційно вручив президентові Кучмі депутатське звернення з копіями банківських документів, що Павло Лазаренко має за кордоном валютні рахунки, на яких «відмиває» десятки мільйонів американських доларів. Я вимагав і просив президента, щоб він дав доручення Генеральній прокуратурі, Службі безпеки порушити кримінальну справу проти Лазаренка і притягнути його до кримінальної відповідальності.

Що зробив пан Кучма? Отримавши ці матеріали, які мали документальне підтвердження злочинної, наголошую, злочинної, діяльності Павла Лазаренка, він у липні 1995 року призначив Лазаренка главою Дніпропетровської обласної держадміністрації, у вересні 1995 року, маючи на руках вже додаткові матеріали, призначив Лазаренка першим віце-прем’єр-міністром, 28 грудня 1995 року нагородив Павла Лазаренка орденом князя Ярослава Мудрого за видатні заслуги у будівництві української держави й розвитку Дніпропетровського реґіону. Більше того, коли Павло Лазаренко вже був прем’єр-міністром, ще не був звільнений, 3 січня 1997 року я вручив президенту України з Н. Єрмаком ще цілу купу документів, які підтверджували, що Павло Лазаренко має за кордоном валютні рахунки.

Ольга Буряк

Пане Омельченко ви щось знали про причетність Павла Лазаренка до «Єдиних енергетичних систем України»?

Григорій Омельченко

Я ставив перед Генеральною прокуратурою ще у 1996 році питання про перевірку корпорації «Єдині енергетичні системи». Знаєте, яка відповідь надійшла від генерального прокурора пана Ворсінова? Він повідомив, що немає зловживань з ознаками злочину, є незначні фінансові порушення. Генеральна прокуратура у 1996 році відмовила у порушенні кримінальної справи по тим матеріалам.

Микола Замковенко абсолютно правий, коли говорить, що якщо ви зараз кричите, що це злочин, то де ви були чотири-п’ять-шість років тому назад, пане генеральний прокурор, який був тоді, а, особливо, президент України, який мав на руках ці матеріали. А що робити з офіційними заявами Миколи Мельниченка про те, що на особистих валютних рахунках президента Кучми і рахунках, які він контролює, сконцентровано близько 2 мільярдів американських доларів?

Сергій Грабовський

Пане Омельченко, все ж таки, чи причетна Юлія Тимошенко до незаконних оборудок Павла Лазаренка?

Григорій Омельченко

На сьогоднішній день ми маємо рішення суду, який визнав незаконними постанови про порушення кримінальної справи і зняв з Юлії Тимошенко усі ці звинувачення. Це рішення суду, воно не скасовано ніким.

Ольга Буряк

Пане Тарасюк, агентства повідомляють, що партнерів Тимошенко, які зараз у Туреччині буде видано українським правоохоронним органам. А чи є договір про екстрадицію між Україною й Туреччиною?

Борис Тарасюк

Я не готувався спеціально до цієї передачі і мені необхідно навести відповідні довідки. Я звик говорити про речі, про які я знаю достеменно. Я не можу зараз сказати, чи є договір, чи немає про екстрадицію.

Ольга Буряк

Згадані керівники «Єдиних енергетичних систем», серед них і свекор Юлії Тимошенко, перебувають у розшуку від січня місяця, - так стверджує Генеральна прокуратура. Сама Юлія Тимошенко висловлюється за надання їм політичного притулку у Туреччині. Пане Жданов, ви займаєтеся політико-правовими програмами у центрі Разумкова, як ви вважаєте, справа арешту керівників «Єдиних енергетичних систем» - політична, чи правова?

Ігор Жданов

Щоб давати такі оцінки, необхідно ознайомитися з матеріалами справи. Тому неможливо точно сказати, чи є це справою юридичною, чи політичною. Але можна сказати, що це лише один із таких випадків, коли внаслідок того, що у нас відсутня незалежна судова влада, відсутня прозора система судочинства, ми просто не можемо розібратися і достеменно знати, які все ж чинники стоять за цими речами.

Необхідно зазначити, що активізація опозиційних політичних сил, вона дивним чином співпадає з порушенням кримінальних справ проти окремих опозиційних політиків, інших засобів тиску. Тому, тут є питання і з ними необхідно розібратися.

А саме головне, проводити такі реформи в Україні, які б створили тут незалежні засоби масової інформації, незалежну судову владу, тоді цих питань буде набагато менше.

Ольга Буряк

І останнє, напевно, запитання до Григорія Омельченка. Пані Юлія Тимошенко сказала, що буде звертатися з проханням про надання політичного притулку її колегам, а чи це юридично правомірно, щоб третя особа зверталася про політичний притулок, за когось іншого просила притулок?

Григорій Омельченко

Клопотати може, але останнє рішення буде за турецькими офіційними колами, і якщо буде офіційне звернення тих людей, які зараз затримані у Туреччині. Тут немає жодного протиріччя з чинним законодавством та міжнародними правовими нормами, якщо хтось за когось подає клопотання. Ми зараз не знаємо, чи звернулися четверо затриманих із відповідною заявою, чи ні.

Ольга Буряк

Пане Омельченко, тобто ці четверо не переховувалися, вони були просто на відпочинку?

Григорій Омельченко

В ваших новинах я почув, що буцімто недавно виїхали на відпочинок до Туреччини. Прес-служба Генеральної прокуратури говорить, що з січня цього року вони перебували у розшуку Інтерполу і є рішення суду про їх затримання й арешт.

У мене, як у колишнього слідчого, виникає запитання. Так як же їх тоді розшукувала Генеральна прокуратура, коли люди до цього часу перебували у Києві, в Україні і зовсім недавно виїхали до Туреччини?

Ольга Буряк

Так от ми вас хочемо запитати, вони виїхали недавно на відпочинок до Туреччини, чи вони там переховувалися?

Григорій Омельченко

Я це почув з ваших новин, що вони недавно виїхали на відпочинок, а у прокуратурі був оголошений їх розшук по лінії Інтерполу з санкції суду про їх затримання із січня цього року.

Ольга Буряк

Отже, ви нічого не знаєте з цього приводу.

Григорій Омельченко

Ви бачите, які розбіжності? Ви так повідомили і тому приходиться говорити декілька версій, які виникають при розгляді цього питання.

Ольга Буряк

Так, в цих питаннях мають розібратися слідчі і Генеральна прокуратура.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG