Доступність посилання

ТОП новини

Природне багатство Карпат під загрозою


Природне багатство Карпат під загрозою

Прага, 5 червня 2002 – У Міжнародний День захисту довкілля Світовий Фонд Довкілля (World Wide Fund of nature - WWT) із штаб квартирою у Швейцарії попереджає про загрозу природним багатствам Карпат. Ця організація оприлюднила звіт про статус Карпат за результатами першого широкомасштабного міжнародного дослідження природних і культурних багатств регіону, що охоплює Україну, Румунію, Польщу, Словаччину, Угорщину, Чехію й Австрію.

Міжнародні екологи закликають припинити вирубувати карпатські ліси, заборонити полювання і прокладення там нових доріг. Аби зберегти Карпати вони радять сприяти розвитку фермерства й екологічного туризму та поліпшувати схеми використання лісів.

Звіт підготувала Карпатська Екорегіональна Ініціатива, що налічує понад 50 організацій з охорони довкілля. Говорить український координатор цієї програми Василь Покінчереда: "Зараз ми перекладаємо цей звіт з англійської на українську мову і готуємо його українське видання. У звіті визначено пріоритетні території для збереження як біо-різномаїття, так і культурно-історичної спадщини наших Карпат. Ці пріоритетні території привертатимуть найбільшу увагу Ініціативи Східно-карпатського Екорегіону. Для збереження біорізномаїття, на цих територіях буде створено природоохоронні об’єкти, такі, як заповідники й національні парки."

Карпатська екорегіональна Ініціатива досліджує природу та історію Східних Карпат, які пов`язані з трьома країнами і створюють умови для співпраці майбутнього Європейського Союзу з Україною. Одним з перспективних проектів називають розвиток екологічного туризму, якому сприяє чудова природа, клімат регіону та самі фермерські господарства, що здатні забезпечити проживання для любителів подорожувати. Але, розширення Євросоюзу для Українських Карпат несе певні загрози. Про них говорить речниця Карпатської Екорегіональної Ініціативи Інна Томашук: "Це перш за все – економічні проблеми: у регіоні катастрофічно зростає безробіття сільського населення. Є певні загрози і від розширення Європейського Союзу. Існує ризик, що політика ЄС не завжди співзвучна з місцевими потребами охорони довкілля. Українські Карпати можливо стануть ізольованішими, якщо Польща та Угорщина увійдуть до ЄС, зокрема в плані охорони довкілля, так як в Карпатах відбувається міграція тварин, а якщо будуть прокладати дороги, то це також матиме на тварин негативний вплив."

Узагалі, Карпати – один з 200 світових екорегіонів, який Світовий Фонд Довкілля називає унікальним за його тваринний і рослинний світи. Саме тут можна знайти 481 вид рослин, яких ніде більше у світі не існує; саме цей регіон є другим на континенті найбагатшим на одвічні ліси і велику популяцію бурих ведмедів, вовків, бізонів й рідкісних видів пташок. Але, низький рівень громадської й політичної свідомості разом із високим рівнем бідності призвели до того, що біологічне й культурне багатство Карпат потерпає від забруднення, вирубки лісів та безконтрольного полювання.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG