Доступність посилання

ТОП новини

Міністр закордонних справ Великої Британії сьогодні попередив ЄС, що той має вистояти перед наступом крайніх правих ксенофобів і дотримати своєї обіцянки щодо прийняття десяти нових членів


Міністр закордонних справ Великої Британії сьогодні попередив ЄС, що той має вистояти перед наступом крайніх правих ксенофобів і дотримати своєї обіцянки щодо прийняття десяти нових членів

Лондон, 7 червня 2002 - Занепокоєння міністра Джека Стро викликають значні здобутки крайніх правих на виборах останніх місяців по всій Європі. Ïхня ксенофобська риторика призвела до значного падіння підтримки розширення ЄС серед громадян країн п’ятнадцятки. «Арґументації крайніх правих слід завдати поразки!», - закликає міністр закордонних справ Великої Британії Джек Стро. У п’ятницю він дав інтерв’ю впливовій британській газеті «Таймс», в якому заявив: «Протягом століть крайні праві грали на ксенофобії, на страху й ненависті до людей не таких, як ми. Нині це те саме. Як правило, їхні аналізи й рецепти є хибними. Якщо вони справді занепокоєні злочинністю і нелегальною міграцією, то шляхом зарадити цьому є розширення ЄС, а не перешкоджання цьому. А шляхом збільшення побоювань було б блокування розширення»,- каже британський міністр, а тоді робить висновок, що розширений Європейський Союз стане фортецею проти екстремізму.

Нині переговори ЄС із десятьма кандидатами на вступ досягають вирішального етапу з його ключовими проблемами, як от спільна господарська політика і реґіональна допомога, усе ще далекими від розв’язання. У понеділок відбудуться визначальні переговори щодо спільної сільськогосподарської політики. Франція хоче, щоб переговори щодо сільськогосподарської політики було нерозривно пов’язано з переговорами щодо вступу до ЄС нових членів. Британія, Німеччина та інші хочуть, щоб це питання розглядалося окремо. Міністр закордонних справ Великої Британії сказав, що це є ключова проблема, яку ЄС мусить розв’язати. «Британія з ентузіазмом підтримує велике розширення Євросоюзу 2004 року».

Джек Стро каже, що розширення ЄС є частиною вирішення проблеми, яка походить від крайніх правих. «Звичайно, треба давати собі раду з нинішніми зловживаннями в системі еміграції. Але також треба давати собі раду з першопричинами: величезним дисбалансом у якості життя і рівні життя між країнами Європейського Союзу і тими, що лежать на схід»,- зазначив британський міністр закордонних справ.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG