Доступність посилання

ТОП новини

Перша леді – для посткомуністичних країн це нова громадська функція, її засади ще формуються. Громадяни Чеської Республіки до своєї першої леді ставляться дуже прискіпливо


Перша леді – для посткомуністичних країн це нова громадська функція, її засади ще формуються. Громадяни Чеської Республіки до своєї першої леді ставляться дуже прискіпливо

Прага, 7 червня 2002 - В далекому американському Брукліні познайомився тоді ще тільки громадський діяч Томаш Масарик із Шарлоттою Ґаррік. «Вона освідчена і серйозна,» - зауважив він тоді й закохався на все життя. Він увіковічнив своє глибоке почуття до Шарлоти тим, що приєднав її прізвище – Ґаррік – до свого і з іменем Томаш Ґаррік Масарик став засновником і першим президентом демократичної Чехословаччини. Американці Шарлотті Масарик, коли вона стала першою леді, було 68 років, вона багато хворіла й роль першої дами часто виконувала донька Аліція.

«Мій добрий, дорогий і єдиний Едичку, - писала 1924 р. в листі до чоловіка, тоді ще міністра закордонних справ, а згодом – президента Чехословаччини Едварда Бенеша, його дружина Гана. І далі продовжувала: - В тобі все є здорове, сильне і красиве - твої почуття, твої думки і вся твоя праця». Це не перший лист закоханої дівчини, його писала жінка, що прожила в щасливому подружжі 17 років. Ці почуття ніколи не змінились. І ставши першою дамою Чехословаччини, вона викликала захоплення співгромадян інтелігентністю, стриманістю, елегантністю. На пані Бенешову рівнялись у тяжкі воєнні й повоєнні роки, які її чоловік виніс значною мірою завдяки оптимізму дружини. Свого Едичка вона пережила на 26 років, померла в Празі, так і не примирившись із самотою.

Про перших леді Чехословаччини - Шарлоту Масарикову й Гану Бенешову чехи і сьогодні згадують часто й охоче. Мабуть тому, що їхні імена відроджують почуття стабільності, чесних міжлюдських стосунків і духовної наповненості - усе те, що після них багато десятиліть намагався нищити в людях комуністичний режим. Пані Марта Ґоттвальдова, перша леді комуністичної Чехословаччини, прославилась тим, що хотіла виглядати так само елегантно, як й її попередниця – Гана Бенешова. Вона купувала дорогий одяг і хутра, що дружині пролетарського президента не дуже личило. Марія Запотоцька як і Божена Новотна вийшли заміж за своїх чоловіків і так стали першими дамами Чехословаччини тому, що ще до заміжжя чекали нащадків. Вони вели доволі закрите життя, ймовірно, історія навіть не помітила б їхнього існування, якби не знаменний факт: обидві намагались викинули з приміщень празького Граду – резиденції чеських правителів, де розміщаються і нині канцелярії президента, старовинні меблі, щоб замінити їх новими, тиражними. І це все, але достатньо, щоб пізнати людину. Так само закритим було і життя Ірени Свободової, дружини президента і генерала Людвіка Свободи. А Вєра Гусакова - дружина Густава Гусака взагалі з Братислави до Праги так і не переїхала.

Історія Чеської Республіки після перемоги демократичної оксамитної революції пов’язана з іменем дисидента, письменника, борця за права людини і врешті – президента Вацлава Гавела. І зрозуміло – із його двома дружинами. Перша, Ольга, стала першою дамою країни в 56 років. Ділова, спокійна і рішуча, вона швидко здобула авторитет співгромадян. Зрештою, відома книга «Листи Ользі», складена на основі листів Гавела дружині з тюрми, прославила навіки її ім’я. В січні 1996 р. Ольга Гавелова померла на рак, а через рік Гавел одружився вдруге. Його дружиною стала відома актриса Даґмар Вшкрнова. Вона є наймолодшою в історії дружиною президента, але й найбільш популярною й найкрасивішою. А тому її життя чехи розглядають щоденно, мов під мікроскопом. Яка зачіска в Даші – так часто називають Даґмар, у що вона одягнена, що говорила, де появилась – всі сторони життя щоденно описує преса. Словом, свою першу даму чехи прагнуть бачити по справжньому першою й найкращою у всьому.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG