Доступність посилання

ТОП новини

Останню велику перешкоду на шляху Литви до вступу в ЄС було усунуто: уряд Литви заявив сьогодні про готовність закрити Ігналінську атомну електростанцію


Останню велику перешкоду на шляху Литви до вступу в ЄС було усунуто: уряд Литви заявив сьогодні про готовність закрити Ігналінську атомну електростанцію

Вільнюс, 6 червня 2002 — Литовський уряд у п’ятницю висловив згоду з вимогами Європейського Союзу закрити до 2009 року Ігналінську атомну електростанцію. Таким чином, Литва має надію до 11 червня закрити главу про енергетику в переговорах щодо вступу до ЄС.

Згоду на закриття електростанції Литва дає ще до остаточної угоди про розмір фінансової допомоги Європейського Союзу. Водночас прем’єр-міністр Литви Альгірдас Бразаускас зазначив, що Литва сама не спроможна закрити станцію без зовнішньої допомоги, і зобов’язання закрити АЕС пов’язано з фінансовою допомогою для її закриття. «Якщо не буде солідарності, не буде і закриття», сказали в уряді Литви. Також речник уряду додав, що ЄС прийняв попередні підрахунки Литви щодо витрат, пов’язаних із закриттям станції, але Євросоюз ще не назвав остаточної суми.

За попередніми підрахунками уряду Литви, на роботи, пов’язані із закриттям Ігналінської АЕС, яка виробляє понад 70% електроенергії у країні, до 2020 року потрібно майже 2,5 мільярди євро. Європейська Комісія поки що пообіцяла виділити 70 мільйонів євро в 2004-2006 роках.

За допомогою Західних країн чимало уже було зроблено для підвищення безпеки Ігналінської електростанції. Проте Європейський Союз вимагає раннього її закриття, до 2009 року. На Ігналінській АЕС діє два реактори того ж типу, що і в Чорнобилі – РБМК (що по-російськи значить “реактор большой мощности канальний” – “реактор великої потужності канальний”).

Не перший рік в Литві тривають дискусії щодо закриття єдиної у країні атомної електростанції, яка виробляє порівняно дешеву електроенергію. Відтепер дискусії, либонь, більш точитимуться навколо того, чи варто і в майбутньому залишатися країною ядерної енергетики або чи Литві до снаги збудувати нову атомну електростанцію.

У стратегії енергетики, яку Сейм Литви виробив два роки тому, вже було передбачено декотрі підготовчі роботи щодо закриття Ігналінської АЕС, також було визначено дату закриття першого енергоблоку – кінець 2004 року. Ця дата, очевидно, пов’язана із тим, що Литва сподівається, що саме через два роки її буде запрошено вступити до ЄС у першій хвилі розширення Євросоюзу. Нагадаємо, що закриття Іґналінської станції було умовою, яку Європейський Союз поставив перед Литвою перед її вступом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG