Доступність посилання

ТОП новини

Партія президента Югославії Воїслава Коштуніци сформувала тіньовий кабінет міністрів у Сербії. Це, ймовірно, унікальний випадок у світі, що глава держави став лідером опозиції


Партія президента Югославії Воїслава Коштуніци сформувала тіньовий кабінет міністрів у Сербії. Це, ймовірно, унікальний випадок у світі, що глава держави став лідером опозиції

Белґрад, 7 червня 2002 – Демократична партія Сербії сформувала тіньовий кабінет міністрів. Його головою став Драґан Маршічанин, колишній спікер республіканського парламенту Сербії. Лідер парламентської фракції президентської партії Деян Михайлов заявив, що йдеться не про політичний, а про програмний уряд. Це значить, за його словами, що тіньова влада “прагне стати серйозною демократичною альтернативою республіканському урядові, який не виконує передвиборчу програму”. В уряді є 12 тіньових міністрів.

Партія президента Коштуніци була однією з вісімнадцяти партій демократичної коаліції, яка півтора року тому скинула тодішнього президента Слободана Мілошевича. Вона вийшла з коаліції минулого року, після видачі Мілошевича Міжнародному трибуналові у Гаазі. Від того часу Коштуніца і його прихильники постійно критикують усі дії республіканського уряду й намагаються блокувати рішення республіканського парламенту. Главу держави підтримують насамперед помірковані націоналісти й консерватори, тобто ті сили, які бояться європеїзації Сербії. Серед них є чимало сербів із Хорватії та Боснії й Герцеґовини, які свого часу були палкими прихильниками Мілошевича.

Представники правлячої коаліції заявляють, що йдеться про нонсенс, оскільки в світі немає країни, в якій глава держави очолює опозицію. Такої країни дійсно немає.

Коштуніца розірвав політичний шлюб із прем’єр-міністром Зораном Джінджичем, але не приєднався до опозиції. Це, правдоподібно, тому, що в ній є радикали, тобто націонал-екстремісти та колишні комуністи. Глава держави, ймовірно, сподівається, що приверне до себе більшість тих виборців, які колись голосували за екстремістів. Отож ідеться про свого роду передвиборчий хід, хоча ще ніхто не говорить про вибори.

Правляча коаліція наразі має підтримку 131 з-поміж 250 депутатів у республіканському парламенті. Коштуніца, ймовірно, чекає, що з коаліції вийде ще хоча б одна партія та що він тоді буде в змозі вимагати дострокових виборів. Немає сумніву, що він упевнений, що на них вийде переможцем.

Проте не треба забувати, що на другій стороні є досвідчений, також самовпевнений та прагматичний Зоран Джінджич – саме той Джінджич, який неповних два роки тому висунув кандидатуру Коштуніци на пост глави держави.

Один з Джінджичевих співробітників сказав, що Коштуніцеві люди опинилися там, де й повинні бути – в тіні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG