Доступність посилання

ТОП новини

Права людини. Події у світі


Права людини. Події у світі

Прага, 7 червня 2002 року

КОЛИШНЬОГО ОФІЦЕРА МГБ ЛАТВІЙСЬКОЇ РСР ЗВИНУВАЧЕНО В ГЕНОЦИДІ ПРОТИ НАРОДУ ЛАТВІЇ.

Цього тижня у Латвії Державний центр судово-медичної експертизи завершив обстеження звинуваченого в геноциді проти народу Латвії - 81-річного Миколу Теса.

Працюючи в Міністерстві державної безпеки Латвійської РСР, Микола Тесс брав участь у депортації мешканців Латвії у березні 1949 року. В обвинуваченні мовиться, що він особисто складав і підписував документи на виселення до Сибіру 42 так званих «куркульських родин». Ідеться, загалом, про 138 осіб. Серед депортованих було 14 дітей, а також особи похилого віку, зокрема, жінки – віком 75 і 80 років. Під час депортації на шляху до Сибіру, з огляду на нелюдські умови транспортування, померло 11 осіб.

Медичну експертизу стану здоров’я Миколи Тесса було проведено на прохання адвоката підсудного. Медики виявили в Миколи Тесса – нестабільну стенокардію. З огляду на хворобу обвинуваченого, судове засідання переносили кілька разів.

Микола Тесс проживає у Ризі і є громадянином Росії. Російський уряд критично ставиться до процесів проти колишніх працівників спецслужб. Із моменту проголошення державної незалежності, у Латвії засуджено 9 колишніх агентів радянських спецслужб, із них троє офіцерів колишнього КГБ. На думку представників російської влади, не можна судити людей за дії, котрі на час їхнього скоєння – не вважалися незаконними.

ПРАВОЗАХИСНЕ ТОВАРИСТВО «МЕМОРІАЛ», 6 ЧЕРВНЯ, ОПРИЛЮДНИЛО ЧЕРГОВИЙ ЗВІТ ПРО НЕЗАКОННІ ДІЇ РОСІЙСЬКИХ СИЛОВИХ СТРУКТУР У ЧЕЧНІ ПІД ЧАС ГОРЕЗВІСНИХ «ЗАЧИСТОК» ВПРОДОВЖ МИНУЛОГО МІСЯЦЯ.

Так у ніч із 13 на 14 травня у селі Красностепновське російські військові затримали 6 чоловіків. Військові вели себе брутально, били й ображали не лише чоловіків, а й жінок. Одній жінці вибили зуби, а іншій прикладом проломили череп. Лише після активних протестів місцевих мешканців, російські військові через кілька днів звільнили двох заарештованих, котрі були настільки побиті, що їх відразу відвезли до лікарня. Про долю 4 інших осіб – донедавна нічого не було відомо.

18 травня у село Гелдагана з боку села Автури, де провадилася зачистка в’їхали два БТРи й автомобіль УАЗ із російськими військовими. Техніка була без номерних знаків, а більшість військових були в масках і п’яні. В’їхавши у село, вони відкрили безладний вогонь із кулеметів і гранатометів у різних напрямках, поранивши 4-річну дитину. А один із російський військовослужбовців покликав до себе 22-річного Майрбека Магомадова і без жодних слів двічі вистрілив у нього з пістолета.

У центрі села російські військові затримали усіх чоловіків, що потрапили їм на очі. П’ятьох із них забрали із собою, щоправда, через два дні всіх звільнили. У цьому ж селі Гелдагана російські військові пограбували торговий кіоск і будинок місцевого мешканця.

У звіті правозахисного товариства «Меморіал» наведені приклади «зачисток» ще трьох у чеченських селах, що їх російські військові провадилися минулого місяця. Загалом, йдеться, про подібні затримання осіб чоловічої статі, побиття їх, застосування тортур, пограбування. Серед іншого, наведено факт підриву російськими військовими у селі Автури Шалінського району будинку - разом із його господарем Ільясем Шовхаловим. Це сталося 16 травня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG