Доступність посилання

ТОП новини

Події у Польщі лише підтверджують загальноєвропейські тенденції до домінування крайніх правих у сучасному політичному процесі


Події у Польщі лише підтверджують загальноєвропейські тенденції до домінування крайніх правих у сучасному політичному процесі

Варшава, 10 червня 2002 - Польські праві, наприклад, готуючись до виборів в органи місцевого самоврядування, вдаються до все більш радикальних заходів. Тепер вони оголосили про те, що найближчими днями заблокують рух на найважливіших транспортних магістралях країни.

Після скандальних акцій з висипанням імпортного зерна на залізничні колії й зривів засідання парламенту, польські крайні праві, а саме – Народна Самооборона Анжея Лєппера, попередили уряд, що 25 червня вони перекриють рух на всіх дорогах у найбільших містах Польщі.” З нами повстане вся країна, - оголосив лідер цієї партії Анжей Лєппер, додавши, що восени Самооборона візьме більшість на виборах у місцеві органи влади. Деякі регіональні керівники Самооборони заявили, що в окремих воєводствах Польщі крайні праві мають підтримку половини всього населення. Плюс до цього електорат Самооборони дуже активний. На таку заяву миттєво відреагував прем'єр Польщі Лєшек Міллєр. Він сказав, що у разі якщо Самооборона буде пробувати заблокувати рух в країні, то поліція застосує до протестуючих силу.” Держава є настільки сильною, підкреслив польський прем'єр, що не дозволить паралізувати рух у ній. Якщо хтось каже, що буде блокувати дороги, сказав Лєшек Міллєр, то я кажу, що він цього робити не буде”.

Ситуація виглядає дуже напруженою. Самооборона зробила заяву про те, що, нібито, на її лідера спецслужби готують замах , і вимагає від міністра внутрішніх справ та адміністрації охорони для Лєппера. Міністр не виключає можливості надання охорони. Але прем'єр категорично проти – жодної охорони Лєппер не отримає, висловив свою думку Лєшек Міллєр. Треба сказати, що цими днями охорони був позбавлений голова центрального банку Польщі Лєшек Бальцерович. І стосовно цього політика міністр внутрішніх справ був більш категоричний, ніж відносно лідера крайніх правих. Оглядачі пояснюють такий розвиток подій справді високими рейтингами Самооборони в провінціях і великою ймовірністю приходу крайніх правих до влади в органах місцевого самоврядування. До речі, в Польщі восени вперше вибиратимуть війтів, бурмістрів та президентів міст прямим голосуванням. Є перспектива, що в такий само спосіб згодом вибиратимуть навіть маршалків воєводських сеймиків (в українському варіанті – це голови обласних рад). Місцеве самоврядування у Польщі має великі компетенції і достатньо влади.

Що ж до оголошеної блокади доріг, то Анжей Лєппер вибрав цікаву дату – саме 25 червня 1976 року у Польщі ще соціалістична міліція жорстоко придушила протести робітників у містечку Радом. Тепер, якщо справді буде вжита сила до членів Самооборони, Лєппер зможе порівнювати дії нинішньої влади в Польщі до поведінки режиму, який діяв за соціалістичної Польщі. Отож ситуація дуже і дуже непроста. Чи польське суспільство готове дати правильні оцінки тому, що відбувається у країні на порозі вступу до Європейського Союзу?

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG