Доступність посилання

ТОП новини

Наукова Америка готується до проведення занять у літніх школах для вивчення української мови та літератури


Наукова Америка готується до проведення занять у літніх школах для вивчення української мови та літератури

Вашингтон, 10 червня 2002 - Сьогодні ми розкажемо про відому літню школу при Українському інституті у Гарварді, що користується великою популярністю серед студентів вищих навчальних закладів.

Літній Український інститут при Гарвардському університеті існує з 1971 року. Протягом його, практично, тридцятилітнього існування щоліта тут збираються від 40 до 50 студентів для того, щоб удосконалити знання української мови, літератури та історії . Останніми роками до курсу почали вводити лекції з політології, сучасної української культури, мистецтва та релігії.

8-тижневе навчання у Гарварді коштує студентам 2250 доларів США. Літній Український інститут існує при Українському дослідницькому інституті в Гарварді, де надають значні скидки студентам. Заяви для навчання в Інституті можуть подавати бажаючі з усіх країн світу, у тому числі з України. Відбором та наданням стипендій студентам з України займається міжнародний фонд „Відродження”.

Цього року школа розпочинає свою роботу 24 червня. Співдиректор Українського дослідницького інституту в Гарварді Любомир Гайда розповідає , що особливий наплив бажаючих вивчати українську мову, літературу та історію спостерігався в кінці вісімдесятих на початку дев’яностих. Тоді Інститут був, практично, єдиною установою, де можна було почерпнути знання про Україну. В той час там проходили курси для представників державних американських установ та інституцій, що планували спільні проекти з Україною. В той час до українського інституту подавались також багато бізнесменів, які мали намір вкладати гроші в Україну. Але з часом їх кількість різко зменшилась. «Багато представників американських ділових кіл із досвіду роботи з Україною зрозуміли, що для ведення бізнесу в Україні необхідно знати іншу мову – російську,» – іронізує Любомир Гайда.

Зараз на літні зайняття в Українському інституті приїжджають більше молодих іноземних науковців, які роблять дослідження нової і ще не звіданої для них історії та культури нової держави - України.

Український інститут у Гарварді має свої цілі та завдання. Ось як про це розповідає співдиректор Інституту Любомир Гайда:

«Ми стараємося поширити знання про Україну студентів і всіх, хто, взагалі, потребує якогось досвіду. Ми завжди маємо надію, що деякі з тих студентів спеціалізуються в українознавчих дисциплінах, або зацікавляться й будуть робити це в майбутньому. Або, якщо в них немає зацікавлення, але вони спеціалізуються в студіях Східної Європи чи займаються, скажімо, політологією, що вони будуть звертати увагу на Україну як на частину якоїсь ширшої проблематики для порівняння чи стосунків. Важливо, щоб через зайняття у цій школі була інформована інтелігентна публіка, яка розумітиме процеси в Україні, її історичні коріння і все, що відбувається.»

Отож, Гарвардський Український інститут, запрошуючи всіх бажаючих , є базовим українським науковим та навчальним закладом, що прагне плекати все українське в Америці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG