Доступність посилання

ТОП новини

Афганська Лоя Джирґа відкладена до вівторка


Афганська Лоя Джирґа відкладена до вівторка

Прага, 10 червня 2002 — Лоя Джирґа, всеафганський з’їзд, що має обрати тимчасову владу Афганістану на наступні два роки, здається, має нарешті шанс таки початися в вівторок — головної перешкоди його відкриттю вже немає: колишній король країни Мохаммед Захер Шах офіційно відмовився від будь-якої посади.

Початок надзвичайної Лоя Джирґи встигли відкласти вже двічі: спершу з понеділкового ранку на пообідній час, а потім іще на добу. Офіційно оголошена причина — «організаційні проблеми».

Але ні для кого не було таємницею, що головною проблемою були суперечки навколо майбутньої ролі колишнього монарха, що після скинення влади Талебану повернувся на батьківщину по 29 роках вигнання. Майже не було сумнівів, що нинішнього керівника перехідної адміністрації Афганістану Хаміда Карзая буде знову обрано главою уряду. Але чимала частина мешканців країни, а відтак і делегатів Лоя Джирґи, хотіла б бачити й Мохаммеда Захера Шаха на якійсь помітній посаді — хоча б номінальним главою держави, хай і не королем, а президентом. Натомість різко проти будь-якої важливої ролі для колишнього монарха виступає одна з найпотужніших нині владних сил — представники скиненої талібами влади Афганістану, знаної за кордоном як «Північний альянс».

І ось надвечір у понеділок було зачитано заяву Мохаммеда Захера Шаха: «Я не збираюся відновлювати монархію і не кандидую на жодну посаду… Моя єдина мета — служити стражденному народові Афганістану».

Сам Мохаммед Захер Шах сидів поруч із Хамідом Карзаєм, коли зачитували цю його заяву зі словами повної підтримки нинішнього керівника країни. Карзай же в відповідь «уклінно» подякував «Його Величності колишньому Королеві Афганістану», який, за словами Карзая, «був, є і буде … батьком нашого народу».

Огядачі при цьому запримітили, який помітний контроль над подіями в Афганістані мають Сполучені Штати Америки: про те, що колишній монарх увечері оголосить про відмову від посад, іще вдень заявив спеціяльний посланець США Залмай Халілзад.

Тим часом офіційно згадані «організаційні проблеми» теж дійсно існують. І якщо з розташуванням запізнілих делегатів управитися простіше, то великою морокою для організаторів Лоя Джирґи стало те, що … кандидатів прибуло значно більше, ніж мало бути: замість ледь більше від півтора тисяч — далеко понад дві тисячі, і всі вони кажуть, що обрані законно. Тепер списки делегатів переукладають знову; декому з прибулих доведеться вдовольнитися роллю спостерігача без права голосу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG