Доступність посилання

ТОП новини

Турецький капітал лише приглядається до Криму


Турецький капітал лише приглядається до Криму

Симферополь, 11 червня 2002 - “У Феодосії буде новий Гонконг!” – під таким заголовком днями в деяких кримських газетах вийшли повідомлення про те, що турецькі бізнесмени збираються реалізувати у Феодосії інвестиційний проект вартістю 300 млн. доларів США. Проте, це лише наміри. Кримські ж урядовці відзначають, що турецький капітал лише приглядається до Криму.

У Криму до Туреччини і турецьких підприємців ставляться досить неоднозначно, і досі дехто з мешканців півострова уявляє турків злими яничарами з ятаганами в руках. Наприкінці минулого року тодішній кримський спікер заявив журналістам, що підтримає й лобіюватиме інтереси лише російських інвесторів – так історично склалося, що вони ближчі кримчанам, – підсумував Леонід Грач. За його словами, турецькі невеликі гроші, інвестовані, переважно, у дрібний бізнес, - Криму не так важливі, як стратегічний російський капітал. Цілком можливо, що саме таке ставлення кримської влади вплинуло на те, що реально турецький бізнес лише приглядається до Криму та його курортно-рекреаційної сфери.

Каже міністр курортів і туризму Криму Олександр Таряник: “Туреччина – дуже цікава країна і серйозно приділяє увагу розвиткові туризму у себе. І, звичайно, нам через те з Туреччиною хотілося б дружити. Якби турецькі бізнесмени хотіли б допомогти Криму і вийшли з якимись пропозиціями – ми б їх із задоволенням розглянули. Але поки що серйозних спільних із турками інвестиційних проектів ми не маємо”, – повідомив пан Таряник. Схоже, 300-мільйонна пропозиція голови правління Інвестиційного Фонду “Глобус Холдинг” Ахмета Калиш-кана і генерального менеджера турецько-британської туристичної корпорації “Афекс” Гокхана Буду-оглу про створення у Феодосії “другого Гонконгу” – є першою ластівкою.

Як повідомив заступник міністра економіки Криму Олексій Верченко, за станом на початок нинішнього року, турецькі інвестиції у кримську економіку загалом склали лише 1,8 мільйона доларів, що значно менше обсягів інвестування російських, узбецьких чи американських підприємців. Частка Туреччини у зовнішній торгівлі кримської автономії теж не дуже значна – близько 14 млн. доларів з 2001 рік. Правда, за словами пана Верченка, за перші 4 місяці нинішнього року у порівнянні з тим же періодом минулого, товарообмін із Туреччиною зріс майже в 1,7 раза. І все ж, і Олексій Верченко відзначає, що турецький капітал лише придивляється до Криму та можливостей робити тут свій бізнес.

Чому ж не йде сюди турецький підприємець, не несе до Криму свої мільярди лір? Каже Олександр Таряник: “У нашій країні немає умов, як би ми не говорили про приоритетні зони, вільні економічні зони, - у нас немає грошової програми, і гарантій власності ми не даємо, тому й не йдуть інвестиції, в тому числі і турецькі”.

“Але Крим розривають очима на куски! Хочуть всі вкладати сюди гроші. Проте крім російських і, можливо, наших українських бізнесменів, які знають наш менталітет, ніхто інший не ризикує. Але приглядаються. Кажуть, що прийдуть 2005 року, коли земля продаватимуться”, - каже міністр курортів і туризму Криму Олександр Таряник.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG