Доступність посилання

ТОП новини

Російська преса з’ясовує причини й наслідки газових домовленостей Росії й України


Російська преса з’ясовує причини й наслідки газових домовленостей Росії й України

Прага, 11 червня 2002 – Коментуючи російсько-українську заяву про створення спільного консорціюму для керування українською газотранспортною системою, російська преса звертає увагу на нову геополітичну ситуацію і аналізує вигоди від проголошеного проєкту для його учасників.

Петербурзькі домовленості – ще один вияв нової ситуації на післярадянському просторі, обриси якої почали визначатися після подій 11 вересня, коментує згадану заяву російський щоденник «Врем’я новостєй». На думку оглядача газети, гра на суперечностях між Росією й Заходом, яка донедавна становила основу курсу багатьох колишніх радянських республік, перестає приносити плоди, особливо ж тепер, коли Москва йде на безпрецедентне зближення з Заходом. Європа ж, мовиться в статті, насправді ставиться і до Москви, і до Києва, й до інших столиць колишнього СРСР – яким іще довго не випадає потрапити на орбіту європейської інтеґрації – загалом утилітарно, як до інструмента вирішення власних проблем. Для ЄС, пише коментатор, і російський газовий резервуар, і його українська труба – складові одного «сировинного додатка», який Євросоюзові, щоправда, дуже потрібен. І принаймні Москва вже зрозуміла, що цей потенціял треба використати щонайвигідніше для себе, мовиться в газеті «Врем’я новостєй».

Інша російська газета, що так і називається «Ґазета», починає свою статтю з того, що «красти російський газ на шляху до Європи Київ уже не зможе», – і зазначає, що російський бізнес уже контролює більшу частку української нафтової промисловості, а тепер здобуде й газову. На думку авторів статті, Росія виграє від участі в консорціюмі. Серед іншого, «джерело в російській делегації на переговорах» повідомило коментаторам газети, що Росія має намір не тільки ремонтувати український газогін, а й здійснити ревізію відгалужень від нього і встановити над ними суворий контроль, щоб відвернути можливість крадіжок газу, – на правах власника, пише «Ґазета».

Вигоди для України вбачає тим часом російське інтернет-видання «Ґазета.ру» – адже нові домовленості фактично знімають із порядку денного попередній російський проєкт будівництва нового газогону до Європи в обхід України. Тепер безальтернативність українського газогону практично офіційно визнано, ще й гроші на його реконструкцію (до того ж не українські) знайдуть, бо в цьому зацікавлені і Москва, і Європа, додає «Ґазета.ру».

А російський щоденник «Коммерсант» зауважує, що в цій газовій бочці меду є й ложка дьогтю: плановану російсько-українську домовленість іще мають ратифікувати Державна Дума і Верховна Рада. І якщо не варто сумніватися, що в російській Держдумі проголосують «на ура», то українські парламентарі налаштовані не так одностайно: попри запевнення, що український газогін буде лише під керівництвом (а не у власності) міжнародного консорціюму, в Верховній Раді тим часом не готові беззастережно схвалити такий масштабний проєкт, уважає «Коммерсант».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG