Доступність посилання

ТОП новини

Нові газові домовленості викликають різні думки. А про що саме в них ідеться, знає мало хто


Нові газові домовленості викликають різні думки. А про що саме в них ідеться, знає мало хто

Прага, 12 червня 2002 - Нові домовленості про майбутній експорт російського газу до Європи саме через Україну дехто в білоруському парламенті вважає за «надзвичайно небажані», повідомляє агентство Інтерфакс: у цьому разі білоруський б’юджет недолічиться «кількох сотень мільйонів доларів», стверджує Мікалай Скутав, заступник голови комісії нижньої палати парламенту, яка відповідає за енергетику - адже плановане раніше будівництво нового газогону через Білорусь в обхід України тим самим практично зупинено. (Цікаво, чи говоритимуть про це в перебігу візиту до Білорусі в четвер прем’єр-міністра України Анатолія Кінаха?)

Іще одна думка з приводу домовленого консорціюму для транспортування російського газу до Європи крізь Україну надійшла з Білорусі: колишній прем’єр-міністр, а нині депутат В’ячеслав Кебіч уважає, що для України чи Білорусі це питання економічне, а от для Росії - політичне. За словами Кебіча, Росія намагається розширити свої інтереси і вплив і в Україні, не обмежуючись лише Білоруссю.

Натомість Анатолій Кінах - а він у середу доручив урядові за три дні створити експертну групу, яка має працювати над українсько-російсько-німецькими домовленостями в газовій галузі - уважає санкт-петербурзьку заяву голів трьох держав за дуже важливу для України: «Ця заява має для нас принципове значення, бо вона вперше за останні роки чітко фіксує роль і значення України в питаннях постачання енергоносіїв у Європу і енергетичної безпеки європейського континенту в цілому».

Про те саме говорив і міністр закордонних справ України Анатолій Зленко, коли повідомляв, що Україна підпише угоди про участь у консорціюмі іще з низкою європейських країн.

Високо оцінив домовленості і канцлер Німеччини Ґергард Шредер, який висловив думку, що цей проєкт забезпечить у реґіоні, а отже і в Україні й Росії, економічну стабільність, яка принесе й стабільність політичну.

Але тим часом навколо нових далекосяжних планів є чимало непевностей. Західні оглядачі, намагаючись виловити суть домовленостей із повідомлень, не можуть дійти спільного висновку, що саме ці плани передбачають.

Навіть у Росії щодо них існують протилежні погляди. Один із московських інвестиційних банків, Тройка Діалоґ, назвав їх «доброю новиною для Ґазпрому»; цей проєкт, уважать у банку, підвищить безпеку газового транзиту і зблизить великих гравців у цій галузі. А інший такий банк, Об’єднана фінансова група, нагадує, що всі попередні російсько-українські домовленості про газ застрягали на рівні проєктів на папері, і ця може бути не винятком.

А в Білорусі, найближчому партнері Росії, схоже, взагалі не знають, про що йдеться. Згадані на початку білоруські депутати впевнені, що через Україну будуватимуть новий газогін…

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG