Доступність посилання

ТОП новини

Лоя Джирґа погрузла в розмовах


Лоя Джирґа погрузла в розмовах

Прага, 12 червня 2002 - Загальноафганські збори, Лоя Джирґа, і в другий день засідань не уникли низки інцидентів і надовго застрягли в розмовах і процедурних питаннях.

Середа на стадіоні Кабульського політехнічного інституту, де стоїть величезний намет для засідань Лоя Джирґи, почалася з заворушень.

У невеликій сутичці з німецькими військовиками, що охороняють територію, уранці було ненадовго затримано чотирьох охоронців Валі Масуда - брата легендарного командувача протиталібської коаліції Ахмада Шаха Масуда, який загинув, як уважають, від рук агентів Аль-Каєди і тепер є національним героєм Афганістану.

На самому початку засідань кількадесят депутатів розлючено залишили залу, чи то пак намет, скаржачись, що до їхнього голосу ніхто не дослухається.

А потім другий день засідань Лоя Джирґи, коли вона мала б узятися за працю після церемонійного відкриття в вівторок, перетворився на велику балаканину. Усі, хто діставався до мікрофона, уперше за 23 роки отримали змогу вилити свої болі й тривоги - і говорили і про своє нелегке життя, і про майбутнє країни, і про проблеми самої Лоя Джирґи: від процесу вибору делегатів на неї до поганої, на думку декого, їжі, яку подають учасникам.

І під вечір, коли засідання вже мало б за розкладом скінчитися, воно тривало далі: на ньому ще й не виконали перший пункт порядку денного - обрати голову Лоя Джирґи, президію й секретаріят; тільки після цього мають відбутися й вибори нового керівника країни.

На заступника голови зібрання, наприклад, висунено 63 кандидатури - і кожен має право на виступ.

Делегати вже починають непокоїтися, що в заплановані шість днів їм укластися не вдасться.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG