Доступність посилання

ТОП новини

Миротворча акція міністра оборони США Дональда Рамсфельда, метою котрої є не дати розгорітись воєнному конфлікту між Пакистаном та Індією


Миротворча акція міністра оборони США Дональда Рамсфельда, метою котрої є не дати розгорітись воєнному конфлікту між Пакистаном та Індією

Прага, 12 червня 2002 - П’ять військових кораблів, котрі Індія розмістила у квітні цього року поблизу пакистанських територіальних вод, вчора покинуло ці терени. Усі кораблі, як повідомило індійське міністерство оборони, нині на підході до своїх місць приписки, тобто до бомбейського порту. Індійський уряд, - про це також нині повідомила преса, направляє до Ісламабаду свого нового посла. Попереднього індійський уряд відкликав після нападу на Парламент Індії у грудні минулого року. Так Індія намагається продемонструвати, що виконує двосторонні домовленості щодо зменшення напруження між країнами.

Зрозуміло, що певною мірою ця демонстрація акцій примирення була адресована міністрові оборони США Дональду Рамсфельду, котрий сьогодні в Делі розпочав свою миротворчу місію. Керівник Пентагону зустрівся з чільними політиками Індії, зокрема з прем’єр-міністром Аталом Бехарі Ваджпаї й міністром оборони Джорджем Фернандесом. Після того переговори будуть продовжені в Ісламабаді з президентом Пакистану Перевезом Мушарафом. Зокрема, в Делі американський міністр оборони заявив:

Д.Рамсфельд: Ми бачимо кроки, що їх за останній час продемонстрував індійський прем’єр-міністр. Це був напружений період і ситуація й надалі залишається напруженою.

Головною метою миротворчої місії Рамсфельда є так урегулювати індійсько-пакистанський конфлікт, щоб дві країни, котрі володіють атомною зброєю, знайшли шлях до примирення у справі Кашміру. Нагадаю: Індія та Пакистан, які в 1947 році здобули незалежність від Великої Британії, вже тричі між собою воювали, в цьому числі одна війна була за Кашмір. Після того, як у грудні минулого року індійський уряд звинуватив кашмірських сепаратистів у нападі на Парламент, конфлікт двох країн розгорівся з новою силою. Сьогодні біля спільного кордону Індія та Пакистан зосереджують близького одного мільйона війська.

І все ж усі прийняті індійським урядом кроки включно із зняттям заборони на переліт літаків цивільної авіації Пакистану над своєю територією, в Ісламабаді називають косметичними і марґінальними. Так їх бачить і президент Пакистану Мушараф. Зокрема, на прес-конференції, що завершувала його візит до Об’єднаних Арабських Еміратів, він заявив, що чекає від Індії конкретних і виразних кроків, із яких можна було б розпочати двосторонній діалог щодо Кашміру. Мається на увазі, зокрема те, щоб Індія стягнула своє військо від кордону з Пакистаном.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG