Доступність посилання

ТОП новини

Україна більше не буде реагувати на звинувачення її у незаконних постачаннях озброєнь, якщо ці звинувачення не мають офіційної сили


Україна більше не буде реагувати на звинувачення її у незаконних постачаннях озброєнь, якщо ці звинувачення не мають офіційної сили

Київ, 12 червня 2002 - Про це було заявлено за підсумками засідання Ради національної безпеки та оборони України, яка 12 червня відбулася у Києві за участю президента України. Рішення цього засідання можуть мати революційне значення для українського збройового експорту.

Рада національної безпеки та оборони України була присвячена двом принциповим питанням. Насамперед ішлося про подальшу стратегію України за умов звинувачень її у незаконних постачаннях озброєнь в обхід санкцій ООН. З приводу таких звинувачень України було заявлено, що йдеться про спеціально сплановані інформаційні кампанії, які мають на меті витіснити Україну з ринку озброєнь та нанести шкоду іміджу держави. Перший заступник секретаря Ради національної безпеки та оборони, голова Комітету з політики військово-технічного співробітництва та експортного контролю при Президентові України Леонід Рожен після засідання заявив, що з боку ООН було лише два звернення до Києва – надання інформації про постачання озброєнь у 1999-му році до Кот-д’Івуару та Буркіна-Фасо. Перевірки, які були здійснені як державними структурами України, так і силами ООН, засвідчили, що такі поставки були здійснені цілком законно. Що ж до інших звинувачень України, то вони лунали лише з боку зарубіжних мас-медіа.

Леонід Рожен:

Неодноразові ретельні розслідування цих питань підтвердили безпідставність повідомлень ЗМІ, які базуються на неперевіреній та упередженій інформації. Водночас аналіз змісту й хронології цих публікацій указують на проведення проти нашої держави, і це відмітили члени Ради безпеки, цілеспрямованих інформаційних операцій. У зв’язку з цим Україна залишає за собою право самостійно визначати форми й методи реагування на звинувачення у здійсненні нелегальних поставок зброї, якщо відповідні матеріали не будуть надані за процедурою згідно з нормами міжнародного права.

Друге питання, яке обговорювалося Радою національної безпеки та оборони – це вдосконалення системи військово-технічного співробітництва з іншими державами. Було вирішено, що уряд має розробити низку стимулюючих заходів для експорту озброєнь. Серед іншого йдеться про створення найближчим часом у складі Кабінету міністрів спеціального органу, на якому будуть замикатися усі спецекспортети, тобто фірми, які торгують зброєю. Саму кількість таких фірм буде зменшено. За даними, що поки офіційно не оголошені, скоріш за все, з 9 заводів і фірм, які мають право торгувати зброєю на зовнішньому ринку, через певний час залишиться лише одна державна компанія-посередник - “Укрспецекспорт”, структуру якого також буде оптимізовано. Такий підхід означає більш жорстку централізацію у експорті озброєнь у країні. Можна очікувати, що це викличе невдоволення з боку тих фірм, які нині самостійно торгують зброєю. Леонід Рожен також заявив, що у 2001-му році в порівнянні з 2000-м роком обсяги експорту озброєнь України зросли на 15 відсотків. Офіційний Київ планує, що зростання експорту озброєнь буде і в поточному році, хоча тепер Україні доведеться поєднувати стратегію збройового експорту з євроатлантичними прагненнями.

Леонід Рожен:

Дуже багато буде в цьому році заперечень: антитерористична операція, заборона на поставку зброї у відповідні країни, які увійшли в осі тероризму і так далі. Усе-таки, там були наші ринки збуту, хоча вони і не традиційні. Крім того, ми оголосили наш курс на євроатлантичну інтеграцію, що також призведе до відповідних обмежень у цих сферах. Не зважаючи на це, ми прогнозуємо, що рівень буде не менше, ніж у 2001-му році.

У 2001-му році Україна вторгувала на зброї близько 500 мільйонів доларів. На питання про те, чи буде Україна постачати озброєння до Афганістану, було заявлено, що уряду України доручено підготувати матеріали про можливе оснащення національно-визвольної армії Афганістану. Інших деталей щодо Афганістану представники РНБО не оголосили.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG