Доступність посилання

ТОП новини

Не всі мусульмани ненавидять Захід


Не всі мусульмани ненавидять Захід

Не всі мусульмани ненавидять Захід

Сергій Драчук

Прага, 13 червня 2002 – На Заході поширена думка, що після подій 11 вересня в ісламському світі посилилася ненависть до світу західного, і в першу чергу до Сполучених Штатів Америки. Нещодавнє британське дослідження принаймні частково розвінчує цей міф.

Результати внутрішнього службового дослідження, яке здійснила Британська Рада – культурно-освітня організація, що діє під крилом зовнішньополітичного відомства, – виявилися такі цікаві, що їх вирішили оприлюднити.

Із 4 тисяч 700 молодих людей, опитаних у переважно мусульманських країнах і територіях – Банґладеші, Єгипті, Індонезії, Малайзії, Ніґерії, Пакистані, Палестинській автономії, Саудівській Аравії й Туреччині – багато хто критикує США за надмірне втручання в справи інших країн; найчастіше згадують нинішню афганську кампанію і війну в Перській затоці 1991 року. Дістається тут і Великій Британії – за підтримку США, за несамостійність і «лакузництво» перед Америкою.

Це не дивно. Не дуже дивує й те, що інша група опитаних критикувала США за протилежне – за недостатнє втручання на Близькому Сході.

Несподіванкою ж стало те, що більшість учасників дослідження, критикуючи зовнішню політику США й Британії, водночас уважають їх за свої найулюбленіші країни.

На першому місці опинилися Сполучені Штати; більш як удвічі відстала за популярністю Японія. Велика Британія обійняла четверте місце, після Єгипту.

Винятком стали палестинці з пасма Газа, Західного берега Йордану і східної частини Єрусалима – в них перелік улюблених країн очолюють Єгипет, Ірак і Ліван. Але й серед них США і Британія ввійшли до першої шістки.

У Великій Британії опитаним подобалися система освіти, економіка, історична спадщина, монархія й стала політична система, а ще успіх британського багатокультурного суспільства. У США найпривабливішими виявилися економіка й технологічний поступ.

Як каже автор дослідження Патрик Спейвен, Захід особливо привабливий для молоді через високий рівень життя і передові економіки – і ці реалії переважують критичне ставлення до політики США чи Британії: опитані прагнуть самі якимсь чином прилучитися до західних переваг, чи то переїхавши туди назовсім, а чи тимчасово, на навчання або працю: «Їх розтягує в два боки – але це вочевидь не становить для них конфлікту. Вони, здається, здатні цілком спокійно примирити ці два ставлення в своїх головах і в поглядах на світ».

Британська Рада визнає, що інший вибір опитуваних міг би дати зовсім інші наслідки – адже дослідження було зосереджено на молоді віком від 15 до 25 років, переважно з міських місцевостей і нерідко з вищою освітою. Інше дослідження на початку року, що охопило ширші кола населення, засвідчило набагато меншу прихильність і до США, і до Британії.

Але, як каже професор Інституту арабських і ісламських студій Ексетерського університету в Британії Джеймз Морис, нинішній звіт ставить під сумнів міф про загальне посилення ненависті до США й Британії в ісламському світі після подій 11 вересня й початку протитерористичної операції в Афганістані. На думку вченого, дослідження свідчить, що прості люди не завжди поділяють антизахідні погляди своїх урядів.

Іще один важливий чинник, що формує думку про Захід, – це, за словами Мориса, велика кількість іміґрантів, студентів і втікачів із ісламського світу в США й Британії, які за сучасних засобів зв’язку не втрачають контактів із родичами й друзями вдома.

Лідер британського так званого «Мусульманського парламенту», що виник 10 років тому як політична платформа британських мусульман, Гаясуддін Сіддікі теж уважає, що опитування підтвердило: люди в ісламському світі розуміють, що війна під проводом США в Афганістані не спрямована проти мусульман: «Гадаю, це дослідження засвідчує дуже розсудливе ставлення: (опитані) здатні розрізнити країну й політиків…»

Та які б не були пояснення, Британська Рада переконана, що її дослідження чітко дає знати: і на Заході люди мають втриматися від стереотипів щодо ісламського світу й не змішувати докупи людей із величезного реґіону в єдину масу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG