Доступність посилання

ТОП новини

Російське керівництво спокійно сприймає вихід Сполучених Штатів із угоди про ліквідацію протиракетної зброї


Російське керівництво спокійно сприймає вихід Сполучених Штатів із угоди про ліквідацію протиракетної зброї

Москва, 13 червня 2002 – Російське керівництво спокійно сприймає вихід Сполучених Штатів із угоди про ліквідацію протиракетної зброї. В Росії готувалися до цього дня.

Після довгих місяців боротьби за збереження угоди з ПРО, після попереджень на адресу США і заяв про те, що Москва знайде адекватну відповідь на рішення адміністрації президента Джорджа Буша вийти з цієї угоди, сьогодні, коли чинність угоди дійсно припиняється, російське політичне керівництво сприймає ситуацію спокійно.

Можна сказати, до ситуації призвичаїлися. Вона була кілька разів обговорена під час зустрічі президентів Росії та США, і можна сказати, що Володимир Путін і Джордж Буш досягли компромісу з питань про вихід США з угоди з ПРО.

На екранах російського телебачення, можливо востаннє, з’явилися історичні кадри – колишній генеральний секретар ЦК КПРС Леонід Брежнєв та тодішній президент США Річард Ніксон підписують угоду з ПРО, епоха розрядки міжнародної напруженості, епоха, коли конаючий Радянський Союз намагався подовжити час свого існування, зменшуючи витрат на оборону. Радянським комуністам не вдалося цього зробити. Невдовзі їхня імперія розпалася.

Тепер Російська Федерація, правонаступниця цієї імперії, домовляється зі США вже як партнер, а не як держава, яка протистоїть демократичним країнам світу. І в цьому є значення подій, які відбуваються довкола угоди з протиракетної оборони.

Міністр закордонних справ Російської Федерації Ігор Іванов, який перебуває в Канаді на зустрічі міністрів закордонних справ країн «Групи семи та Росії», наголосив: незважаючи на те, що Москва далі вважає, що збереження угоди з ПРО допомагало б міжнародній стабільності, зараз треба діяти в нових умовах. «Те, що відбулося, вже стало історичною подією. Таким чином, Москва і Вашингтон мають домовлятися з приводу подальшого скорочення стратегічних наступальних озброєнь», – зазначив російський міністр закордонних справ.

Таким чином, у день, коли стає історією один із найважливіших договорів між Радянським Союзом і Сполученими Штатами, особливих сенсацій не відбулося. Розмов щодо угоди з ПРО було достатньо. Сьогодні Москва і Вашингтон намагаються знайти нові шляхи, які допоможуть поліпшити їхню взаємодію щодо скорочення стратегічних наступальних озброєнь. І замість старих угод з’являються нові, які підписують уже нові державники.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG