Доступність посилання

ТОП новини

У Даласі, штат Техас, відбулася конференція католицьких єпископів Америки, присвячена скандалові зі священиками-гомосексуалістами, які розбещували підлітків


У Даласі, штат Техас, відбулася конференція католицьких єпископів Америки, присвячена скандалові зі священиками-гомосексуалістами, які розбещували підлітків

Вашинґтон, 13 червня 2002 - Конференція ухвалила резолюцію з урочистою обіцянкою “нульової толерантності”, тобто абсолютної нетерпимості щодо випадків розбещення неповнолітніх працівниками церкви. Єпископ Уинтон Грегорі, голова Національної конференції (католицьких) єпископів, публічно каявся і вибачався перед жертвами священиків-педофілів, їх, батьками, церковними діячами та нормальними священиками, чиє добре ім'я потерпає внаслідок скандалу. Цей скандал розпочався у січні цього року, коли одразу декілька дорослих католиків, колишніх олтарних хлопчиків, відкрили найстрашніші сторінки свого життя того періоду, коли їх розбещували священики-педофіли, що згідно канонові католицької церкви давали обітницю безшлюбності. “Від свого власного імені та від імені всіх єпископів, я глибоко вибачаюся перед усіма тими, хто зазнав сексуального насильства з боку священиків або інших офіційних осіб церкви,” – сказав єпископ Грегорі. Але він не згадав про тих церковних ієрархів, які знали про злочини окремих священиків стосовно пастви, але покривали їх. За американськими законами, ті пастирі мали б сидіти в тюрмі, а не стояти на церковній кафедрі. Але ієрархи, замість повідомити поліцію, тишком-нишком перекидали педофілів із парафії до парафії, не попереджаючи вірних про ганебний послужний список новопризначених пастирів і про небезпеку, що вони її становлять для дітей.

Від часу, коли спалахнув скандал, спричинивши найбільшу кризу католицької церкви в Америці за всю історію, 250 священиків було відлучено від церкви і чотири єпископи змушені були піти у відставку. У зв'язку зі скандалом також залишили свої посади єпископи у Польщі, Ірландії, Канаді, Австралії та в африканських країнах.

Майже триста католицьких єпископів – учасників конференції - сиділи, мовчазні й похнюплені, слухаючи жахливі розповіді про педофілів-священиків, які примушували олтарних хлопчиків до сексуальних актів, аж до того, що один із пастирів переконував дитину, що оральний секс дорівнює святому причастю. “Ніхто не почує тих вибачень від єпископів та кардиналів, якщо вони не визнають публічно, що захист педофілів-священиків є гріхом і зловживанням владою”, - заявив Скотт Епплбі, професор-теолог університету Нотр-Дам.

Тим часом, біля готелю, де відбувалася конференція єпископів, демонстрували католики-миряни. Вони, зокрема, вимагали притягти до суду бостонського кардинала Лоу, якого звинувачують у захисті педофілів-священиків.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG